Data publicării:

Delegație OMV, la Guvern. Rareș Bogdan: Dacă oficialii români acceptă propunerea, este o chestiune extrem de gravă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Cristi Vescan
Inquam Photos / Cristi Vescan
Rareș Bogdan a spus, printre rânduri, că oficialii statului român ar trebui ca luni, la întâlnirea cu delegația OMV, să negocieze, astfel încât să „le arătăm puțin mușchii”. 

Europarlamentarul PNL nu a spus-o direct, dar acesta a fost mesajul. Austriecii de la OMV vin la București pentru a obține modificarea legii offshore. În acest sens, Rareș Bogdan a tras un semnal de alarmă privind întâlnirea de luni de la Guvern.

OMV Petrom ar vrea modificarea legii offshore privind modul în care compania poate dispune de gazele din Marea Neagră. 

„Luni, o delegație OMV vine la Guvern într-o întâlnire cu oficialii statului român privind renegocierea legii offshore astfel încât cei de la OMV Petrom, care sunt parte a proiectului Neptun Deep, să poată să vândă prin hubul de la Baumgarten de lângă Viena mai mult de 50% din gazul care trebuie vândut de statul român. Dacă oficialii statului român vor accepta acest lucru este o chestiune extrem de gravă”, a zis Rareș Bogdan, la B1 TV, în emisiunea lui Dan Bucura.

„Cred că trebuie schimbată strategia de negociere. Strategia pe care România a abordat-o - cu bun simț și eleganță la nivel mondial - trebuie să înceteze. Trebuie să folosim un pumn de fier, chiar dacă într-o mănușă de catifea. 7% din PIB-ul Austriei este adus de companii prezente în România și 3% din totalul PIB-ului Austriei este făcut de compania OMV Petrom”, a mai spus Rareș Bogdan.

VEZI ȘI: Șeful OMV, la Guvern. Vâlcu, propuneri tari privind marea întâlnire de luni - https://www.dcnews.ro/seful-omv-la-guvern-valcu-propuneri-tari-privind-marea-intalnire-de-luni_930658.html

O delegație a OMV Petrom este așteptată luni, la sediul Guvernului, pentru discuții cu premierul Marcel Ciolacu. 

Guvernul României a transmis că premierul Marcel Ciolacu are o întâlnire, luni, de la 15.00, la Palatul Victoria, cu o delegație a OMV Petrom. La întâlnire vor participa Alfred Stern, CEO OMV AG, şi cu Christina Verchere, CEO OMV Petrom și fostul premier Nicolae Ciucă și vicepremierul Marian Neacșu. 

Premierul Marcel Ciolacu spunea recent că proiectul Neptun Deep, care presupune extracţia de gaze din Marea Neagră, este unul strategic, iar România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică ţării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană", spunea Marcel Ciolacu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, se mai arată în postare.

Potrivit sursei citate, OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro în această etapă de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantităţi de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel