Dejescu, director TRAMECO: Formula de compensare a costurilor materialelor de construcții nu acoperă tot
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Jonathan Aman)
Sursă foto: Pexels (Jonathan Aman)
Directorul TRAMECO SA, Marius Dejescu, a afirmat că formulele de compensare pentru materialele de construcții nu acoperă în totalitate costurile. 

”Spunea și ministrul Drulă de formula aceea polinominală, care într-adevăr este cea mai bună formulă dintre cele care există. Chiar și acea formulă nu acoperă toate costurile și am să și explic. În principal, acea formulă se referă la partea de materiale. Acum înțeleg că se dorește să găsim niște formule prin care să se poată ajusta și actualiza și partea de manoperă, partea de utilaj, partea de transport. Toate aceste componente ale costului unui proiect depind de foarte mulți factori și ordonanțele și demersurile făcute până astăzi nu ajută la recuperarea acestor costuri. 

În plus, și la formula polinominală indicii INS, din cunoștințele mele, apelează la niște medii naționale. Acum, vă dau un exemplu, sunt zone, în sudul României sau în Oltenia, unde resursele agregate de balast sunt la un nivel cantitativ și la un anumit preț, în Ardeal sau în Moldova sunt alte niveluri de preț sau de resurse.

Prețurile diferă în funcție de zonele din țară unde se desfășoară proiectele

Din cauza asta, această medie a INS nu reușește să acopere costurile cu această resursă de materiale. Mai este și partea de transport, distanțele sunt diferite, între diferite zone din țară, care fie sunt mai mici sau mai mari și influențează costul aceluiași tip de lucrare. 

Chiar și în aceeași zonă poate să existe discrepanțe, pentru că sunt zone în țară în care nu există niciun proiect de infrastructură și atunci, cei care au această resursă n-au la cine să o vândă și normal că prețurile sunt la un nivel și sunt zone în țară în care sunt mai multe proiecte în același timp, două, trei, și automat, proprietarii de balastiere și nu numai, chiar și cei de materiale de construcții își permit să vină cu alte prețuri mai mari”, a spus Marius Dejescu, director general al TRAMECO SA, în cadrul dezbaterii ”Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi”. 

Vezi articolul nostru pe același subiect: Nebunie în construcții. OUG 26. Vlad Vameșu: Să fim atenți! Să ne uităm și la calitatea activității administrației

Urmărește dezbaterea integrală AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel