Degetul grecesc, o afecţiune medicală. Culmea, nu e doar în Grecia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Degetul grecesc, despre care se credea că este o caracteristică antropologică a grecilor şi altor popoare mediteraneene, este de fapt o afecţiune medicală. 

Potrivit nomenclaturii din lumea artelor, sunt trei tipuri de degete la picioare: tipul grecesc, unde al doilea deget e mai lung decât cel mare, tipul roman, unde primele trei degete sunt egale ca lungime, iar ultimele două sunt mai mici, şi tipul egiptean, unde degetul mare e şi lung, iar celelalte sunt înclinate la un unghi de 45 grade. 

Degetul grecesc sau degetul lui Morton, o afecţiune medicală 

La începutul secolului XX, ortopedul Dudley J Morton a diagnosticat că "degetul grecesc" este o afecţiune medicală, care i-a primit şi numele. El a descoperit acest lucru în 1927 şi a numit afecţiunea care face ca al doilea deget să fie mai lung decât cel mare "metatarsus atavicus", scrie Greek Reporter

Această afecţiune se transmite pe care ereditară şi se crede despre ea că provoacă mai multe probleme musculoscheletare, care necesită îngrijire. 

Oamenii care au această afecţiune au dureri în picioare din cauza modului în care se distribuie greutatea pe picior, în mod special pe primul şi al doilea metatarsian. 

Un studiu din 2004 care compara atleţi profesionişti cu non-atleţi arată că atleţii sunt cei mai predispuşi la a avea o astfel de afecţiune. 

Contrar credinţelor iniţiale, grecii nu suferă în număr mare de "degetul grecesc". Un studiu din 1973 realizat de Cathleen Papadoupoulos şi Albert Damon a demonstrat că factorul ereditar este de fapt o "moştenire poligenică", ceea ce înseamnă că această afecţiune este determinată de o colecţie de gene. 

Astfel, între 10 şi 30% din indivizii din întreaga lume au această afecţiune. 

Cele mai frumoase plaje din apropierea Atenei. Sunt la fel de frumoase ca cele de pe insulele grecești

Există multe plaje în jurul orașului care rivalizează cu cele de pe insulele greceștii. Așadar, ar trebui să vizitați cele mai frumoase plaje din Atena și zona extinsă a orașului, toate acestea putând fi ușor accesibile cu mașina, taxiul sau transportul public.

Akti Vouliagmenis 

Situată aproape de Atena, aceasta este o plajă populară datorită țărmurilor sale nisipoase și a apelor liniștite. Ar fi bine să mergeți dis de dimineață pentru a găsi șezlonguri și umbrelă disponibile. Aici vă puteți bucura de mici gustări, diverse băuturi și un frappe delicios. Există și un loc de joacă pentru copii și WiFi gratuit. Pentru închirierea șezlongurilor se plătește o mică taxă. 

Lacul Vouliagmeni

Lacul natural se află chiar deasupra intrării într-unul dintre cele mai complexe și misterioase sisteme de peșteri din lume. Are ape salmastre, deoarece este format din curenții subterani ai mării și izvoarele termale subterane care se scurg din Muntele Hymettus, oferind o experiență termală naturală, scrie greekreporter.com.

Taxa de intrare este în jur de 15 euro de persoană, dar, chiar dacă nu ai norocul să găsești șezlong sau umbrelă, tot vei plăti această taxă integrală. Așa că e bine să ajungi acolo devreme.

Plaja Asteras

Asteras Beach este un refugiu uimitor care este situat în suburbiile de sud ale Atenei. La intrare, se plătește o mică taxă în cuantumul căreia veți beneficia de umbrelă și șezlong. Această plajă, care găzduiește ape turcoaz limpede, oferă chiar și vestiare, dușuri, un restaurant cu autoservire, trei baruri, precum și trambuline și un loc de joacă pentru copii. Se pot practica și sporturi nautice. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel