Defrişări record în Amazonia. Ce s-a întâmplat în octombrie
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 11 noi 2022, 18:37
WhatsApp
Defrişări record în Amazonia. Ce s-a întâmplat în octombrie / Foto: Unsplash
Defrişări record în Amazonia. Ce s-a întâmplat în octombrie / Foto: Unsplash
Defrişările din Amazonia braziliană au atins 904 kilometri pătraţi în octombrie, un record pentru această lună a anului, conform datelor oficiale publicate duminică, la mai puţin de două luni înainte de încheierea mandatului preşedintelui Jair Bolsonaro, transmite AFP.

Sistemul de observare din satelit DETER, utilizat din 2015, a detectat o creştere cu 3% a zonei defrişate în cea mai mare pădure tropicală de pe Terra în raport cu octombrie 2021.

Datele au fost publicate de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE).

În doar 10 luni, anul 2022 a devenit deja cel mai grav din această serie statistică privind defrişările din Amazonia, cu 9.494 de kilometri pătraţi de vegetaţie raşi de pe hartă, doborând precedentul record de 9.178 de kilometri pătraţi defrişaţi pe parcursul întregului an 2021.

Filiala braziliană a ONG-ului WWF a subliniat într-un comunicat că defrişările şi incendiile "au explodat" în Amazonia după anunţarea rezultatului înregistrat la alegerile prezidenţiale din Brazilia.

Pe 30 octombrie, Jair Bolsonaro, acuzat de ecologişti că favorizează distrugerea Amazoniei, a fost întrecut la mică distanţă de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (preşedinte în perioada 2003-2010), care s-a angajat să lupte pentru o oprire completă a defrişărilor.

"Creşterea defrişărilor (în octombrie) era aşteptată, însă datele preliminare din primele zile ale lunii noiembrie sunt înspăimântătoare, asistăm la o veritabilă cursă frenetică pentru devastare" înainte de schimbarea guvernului, au declarat reprezentanţii WWF.

În timpul preşedinţiei lui Jair Bolsonaro, defrişările anuale medii au crescut cu 75% în raport cu deceniul precedent.

Preşedintele ales Lula, care îşi va începe al treilea mandat prezidenţial pe 1 ianuarie 2023, a confirmat joi că va merge la începutul săptămânii viitoare la COP27 în Egipt, unde ar putea anunţa primele linii directoare ale politicii sale de mediu.

"Noul guvern va avea mult de lucru pentru a readuce ţara în direcţia cea bună, pentru a pune capăt unei percepţii potrivit căreia Amazonia este un teritoriu lipsit de lege", a declarat Raul do Valle, reprezentant al WWF, citat în comunicatul publicat de acest ONG.

Politica de mediu a guvernului Bolsonaro "va cauza încă distrugeri pentru un anumit timp, va fi o provocare enormă să schimbăm datele problemei, dar acest lucru este inevitabil, căci Brazilia redevine un lider în dezbaterea despre climă", a adăugat Andre Freitas, reprezentant al organizaţiei Greenpeace în Brazilia, scrie Agerpres.

Vezi și - Fostul campion mondial de Formula 1, Nelson Piquet, anchetat după ce i-a dorit moartea preşedintelui Lula

Justiţia braziliană a deschis o anchetă împotriva fostului campion mondial de Formula 1 Nelson Piquet, care a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce îndemna la moartea preşedintelui ales Luiz Inacio Lula da Silva, informează AFP.

'Să-l ucidem pe acest nemernic de Lula', a afirmat Nelson Piquet în înregistrarea cu pricina pe reţelele de socializare, unde este văzut participând la una din manifestaţiile care contestau victoria liderului de stânga. 'Lula, la cimitir', a adăugat fostul pilot.

Parchetul federal a apreciat, într-o declaraţie publică, că afirmaţiile lui Piquet 'stimulează dărâmarea guvernului ales, precum şi îndemnul la violenţă împotriva lui Lula da Silva', care va ocupa funcţia de preşedinte al Braziliei pentru a treia oară, începând cu 1 ianuarie 2023.

'Declaraţiile lui Piquet nu se limitează la simple expresii de opinie, ci constituie o formă concretă de incitare condusă împotriva populaţiei', au precizat procurorii. Nelson Piquet, triplu campion mondial de Formula 1, urmează să se prezinte în faţa poliţiei federale pentru audieri. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?