Data publicării:

Deficitul bugetar la 11 luni a ajuns la 4,2% (2022)

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Economie
WhatsApp
 România și Ungaria au cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din Europa, în T3/ Foto: Freepik
România și Ungaria au cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din Europa, în T3/ Foto: Freepik

Deficitul bugetar a urcat la 4,2%, anunță Ministerul Finanțelor Publice.

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB) în primele 11 luni din acest an, transmite Agerpres, citând datele publicate de Ministerul Finanţelor. La sfârșitul lunii octombrie, acesta se situa la 3,37% din PIB.

Comparativ cu perioada similară din 2021, când s-a situat la 4,7% din PIB, deficitul bugetar a scăzut cu 0,5 puncte procentuale în intervalul ianuarie-noiembrie, precizează sursa citată.

„Execuţia bugetului general consolidat pe cele unsprezece luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 58,70 miliarde de lei. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe cele unsprezece luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 4,7% din PIB la 4,2% din PIB", semnalează Ministerul Finanţelor.

Ţinta de deficit pentru anul în curs este de 5,8% din PIB.

Cum se poate evita o recesiune în 2023

 

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a explicat cum poate fi evitată recesiunea anul trecut.

„România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică, probabil între 1,5 - 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile.

Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege”, a spus Daniel Dăianu cu privire la perspectiva pentru 2023.

Puteți citi declarația întreagă la noi pe site, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel