Data publicării:
Dedesubturile prieteniei dintre Xi Jinping și Vladimir Putin. De ce liderul de la Kremlin s-a ferit să îi spună că va invada Ucraina
Află în articol care ar fi planul lui Xi Jinping de a-și recâștiga prietenii, potrivit Financial Times.
Vladimir Putin nu l-a avertizat pe omologul său chinez Xi Jinping cu privire la planurile sale de a invada Ucraina, anunță publicația britanică Financial Times.
Din perspectivă diplomatică, scopul principal al Chinei ar fi cum îmbunătățirea relațiilor cu unele țări din vest, după o perioadă în care uneori Beijingul a fost lăsat să se simtă izolat. Accentul se pune pe legăturile cu Europa, care au fost grav afectate de sprijinul Chinei pentru partenerul său, Rusia, în timpul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.
"Din punct de vedere diplomatic, Beijingul speră să nu devină un rival pentru fiecare țară din vest și nici nu dorește să pară izolat în forurile multilaterale. Aventura militară șovăitoare a Rusiei în Ucraina a redus semnificativ rentabilitatea investiției Beijingului în legăturile sale bilaterale cu Moscova", spune Yu Jie, un expert în China.
"Putin este nebun"
În timp ce Xi și Vladimir Putin, președintele Rusiei, s-au angajat luna trecută să aprofundeze legăturile bilaterale, câțiva oficiali chinezi, în conversații private cu Financial Times, s-au străduit să pună o lumină clară între Beijing și Moscova în problema Ucrainei - un mesaj care a fost repetat unor diplomați europeni.
"Putin este nebun", spune un oficial chinez, care a refuzat să fie identificat. "Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia", a mai spus acesta.
Guvernul Chinei ar vorbi despre neîncrederea în Vladimir Putin
Punctul de plecare pentru resetarea diplomatică a lui Xi este o reevaluare la Beijing cu privire la beneficiile relației sale strânse cu Moscova. China analizrază acum posibilitatea ca Rusia să nu câștige în Ucraina și să iasă din conflict o "putere minoră", mult diminuată din punct de vedere economic și diplomatic pe scena mondială, potrivit oficialilor chinezi. În plus, în privat unii oficiali chinezi își exprimă neîncrederea față de Putin însuși.
Cinci înalți oficiali chinezi care cunosc această problemă au declarat pentru FT în momente diferite în ultimele nouă luni că Moscova nu a informat Beijingul despre intenția sa de a lansa o invazie asupra Ucrainei înainte ca Putin să ordone atacul.
Astfel de opinii sunt în contradicție cu impresia dată de o declarație comună emisă de China și Rusia pe 4 februarie, în urma unei întâlniri între Xi și Putin la Beijing - cu doar 20 de zile înainte ca Rusia să atace Ucraina. Atunci s-a declarat că "nu există limite pentru cooperarea chino-rusă... fără zone interzise".
Ce i-ar fi spus Putin lui Xi Jinping despre Ucraina
Nicio transcriere a conversației lor nu a fost făcută publică, așa că ce s-a întâmplat exact între Xi și Putin nu este clar. Cu toate acestea, un oficial a declarat pentru FT că Putin i-a spus lui Xi doar că Rusia "nu va exclude să ia orice măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul Rusiei și provoacă dezastre umanitare".
Această linie a fost considerată de partea chineză ca semnalând potențialul unui angajament militar limitat, nu invazia la scară largă pe care Putin a lansat-o, a spus oficialul.
Dovada că China și-a dat seama că a înțeles greșit mesajul
Dovezi care susțin eșecurile înțelegerii chineze, potrivit oficialilor chinezi, a fost retrogradarea în iunie a lui Le Yucheng, care la momentul invaziei Rusiei era viceministru al Afacerilor Externe și principalul expert în Rusia al ministerului. În cercurile oficiale chineze, Le era văzut ca fiind probabil următorul ministru de Externe al Chinei. Acum ocupă un post de adjunct al șefului Administrației Naționale de Radio și Televiziune.
"Le a fost retrogradat de două niveluri de vechime. El a fost considerat responsabil pentru eșecul serviciilor de informații privind invazia Rusiei", a spus o persoană familiarizată cu problema.
Indiferent de natura exactă a ceea ce i-a spus Putin lui Xi, diplomații chinezi care doresc să restabilească poziția Chinei în Europa au susținut, în conversații private, că Beijingul nu cunoștea intenția Moscovei de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei, au declarat oficiali chinezi și diplomați europeni.
Această linie este doar o componentă a unei strategii mai ample care vizează diminuarea sentimentului de izolare al Chinei și împiedicarea Europei să devină și mai aproape de SUA.
Trucul Beijingului
Principalul truc al Beijingului este să încerce să-i liniștească pe omologii europeni că este dispus să folosească strânsoarea relației sale cu Moscova pentru a-l împiedica pe Putin să recurgă la utilizarea armelor nucleare, spun oficialii chinezi și europeni.
Un alt aspect al strategiei Beijingului este să se poziționeze nu numai ca un potențial pacificator, ci și ca o parte dispusă în orice eforturi postbelice de a ajuta la reconstruirea Ucrainei, spun oficialii chinezi. Xi însuși a căutat să se portretizeze ca fiind de partea păcii în remarcile pe care i le-a făcut lui Putin la sfârșitul lunii trecute.
"Drumul către discuțiile de pace nu va fi lin, dar atâta timp cât eforturile nu vor fi renunțate, perspectiva păcii va exista întotdeauna. China va continua să susțină o poziție obiectivă și corectă, să lucreze pentru a reuni comunitatea internațională și să joace un rol constructiv în rezolvarea pașnică a crizei ucrainene", a spus Xi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News