Decontarea tratamentelor pentru hepatite sau oncologie. Vasile Ciurchea: Costurile pe care nimeni nu le ia în calcul
Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicină de familie, a fost invitat la emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre decontarea tratamentelor pentru hepatite sau oncologie.
„Referitor la finanțarea achizițiilor, există un sistem prin care se obțin medicamente la un preț mai bun pentru sistemul public cost-volum, adică dacă e un volum mai mare, fabricantul dă medicamentele cu un preț mai mic.”, a spus Val Vâlcu.
„Eu am introdus acest concept în 2015 și și-a dovedit eficacitatea pentru că obții un preț mult mai bun, obții cantitatea necesară pentru toți pacienții pe care îi ai în programul respectiv. Dacă se depășește, există două variante, fie plătește tratamentul cel care a semnat contractul cost-volum, fie se suplimentează banii. Pacienții nu rămân netratați.”, a spus Dr. Vasile Ciurchea.
„Era și un pas mai departe: cost-volum-rezultat și nu se aplică decât în cazul tratamentului pentru hepatita C.”, a adăugat Val Vâlcu.
„Așa a fost pus la momentul respectiv și fără lipsă de modestie, tot eu l-am propus. Rezultat nu înseamnă neapărat o vindecare de sută la sută, înseamnă și o îmbunătățire a calității vieții care înseamnă foarte mult pentru pacient sau aparținător. Ar trebui să ai niște dovezi că a dus la îmbunătățirea calității vieții”, a spus Vasile Ciurchea.
„Nu se pot face în baza unor studii internaționale?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Sigur, sunt și se practică. Acest contract nu a fost inventat de mine, l-am văzut în alte sisteme de asigurări. De exemplu, în oncologie, în alte sisteme de asigurări există dovada că, da, chimioterapia este eficientă, radioterapia este eficientă și dacă ei văd că după un număr de ședințe nu se întâmplă nimic, nici nu mai continuă că nu are rost.
Se găsesc soluții pentru toate, important este ca lumea să se așeze la masă, să lase orgoliile și să găsească o soluție eficientă pentru pacient. Dacă este eficientă pentru pacient, cu siguranță va fi și pentru sistem pentru că nimeni, până la momentul ăsta, nu ia în calcul costurile indirecte, costul total al bolii. Lumea ia în calcul cât costă rețeta, doar cât costă spitalizarea. Până acolo sau după... mai sunt multe alte costuri pe care nimeni nu le ia în calcul.
Toate sistemele de asigurări iau în calcul aceste costuri indirecte.", a spus Dr. Vasile Ciurchea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News