Declin demografic în Italia. Populaţia a scăzut sub 59 de milioane de locuitori
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbătrâneşte mai rapid decât restul UE.

Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori, iar ţara îmbătrâneşte într-un ritm mult mai rapid decât restul Uniunii Europene, a transmis luni agenţia naţională de statistică Istat, conform Agerpres.

O populaţie în scădere şi care îmbătrâneşte este o îngrijorare majoră pentru o economie stagnantă cum este cea a Italiei, fiind legată în principal de o productivitate mai mică, de o inovaţie redusă şi de costuri mai mari pentru asistenţa socială.

"La 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populaţia (rezidentă) a scăzut la 58,983 de milioane", a spus preşedintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma.

Blangiardo, un celebru expert în demografie, a spus că populaţia naţională a scăzut constant începând din 2014, pierderea cumulată de atunci fiind de peste 1,36 milioane de locuitori.

"Perspectiva demografică a ţării noastre este caracterizată de o creştere semnificativă a speranţei de viaţă şi de o scădere la fel de pronunţată a ratei naşterilor, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a populaţiei comparativ cu restul Europei", a declarat el.

În septembrie, Istat a făcut publice previziuni conform cărora Italia ar putea pierde 20% dintre locuitorii săi, iar populaţia ar urma să scadă, conform unui scenariu standard, de la 59,2 milioane în 2021 la 54,2 milioane în 2050 şi 47,7 milioane în 2070.

Inversarea acestei direcţii şi sprijinirea familiilor sunt o prioritate declarată a noului guvern radical de dreapta al premierului Giorgia Meloni.

În bugetul său pe 2023 se propune reducerea taxei pe vânzări pentru produsele de îngrijire a bebeluşilor şi majorarea ajutoarelor pentru creşterea copiilor.

Citește și:

Eurostat: Europenii sunt tot mai săraci

Proporţia din populaţia UE care reuşeşte cu greu sau foarte greu să-şi acopere cheltuielile este în creştere, a constatat agenţia de statistică a blocului comunitar, pe baza datelor din 10 ţări membre pe al doilea trimestru al lui 2022, potrivit Agerpres.

Bulgarii sunt în cea mai precară situaţie din ţările cuprinse în studiu, 39,8% dintre respondenţi afirmând că se confruntă cu greutăţi sau cu mari greutăţi în a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului.

Cel puţin unul din cinci locuitori ai UE se afla într-o astfel de situaţie în Bulgaria, Slovacia, Italia şi Franţa, în al doilea trimestru al anului în curs, arată Eurostat.

Finlandezii sunt cel mai puţin afectaţi de grijile financiare, doar 11% dintre ei raportând dificultăţi mari sau pur şi simplu dificultăţi şi 40,5% afirmând că reuşesc să facă faţă cheltuielilor uşor sau foarte uşor.

Majoritatea respondenţilor au spus că veniturile lor au fost stabile sau au crescut în perioada analizată.

Au furnizat date Belgia, Bulgaria, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, a mai precizat Eurostat... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel