Data publicării:

Declic, nouă cerere pentru Ciolacu după ce Firea a demisionat

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Declic spune că după ce „presiunea a funcționat”, Gabriela Firea demisionând după o discuție fulger cu Marcel Ciolacu, comunitatea mai are o cerere către premierul României.

„Presiunea a funcționat. Gabriela Firea și-a dat demisia. de la Ministerul Familiei, la o zi după ce sute de oameni au protestat în Piața Victoriei. În continuare e nevoie de un mecanism de raportare a abuzurilor din centrele de asistență socială, adaptat nevoilor beneficiarilor. Marcel Ciolacu, vă cerem să permiteți accesul organizațiilor pentru drepturile omului (watchdog) în centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități”, a transmis comunitatea Declic.

Iată textul petiției:

„Nu mai restrictionati accesul organizatiilor de monitorizare in azile si centre!

Către:


Marcel Ciolacu, prim-ministrul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să permiteți accesul organizațiilor pentru drepturile omului (watchdog) în centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.


De asemenea, vrem ca persoanele din aceste centre să aibă acces la un mecanism adaptat de raportare și sancționare a abuzurilor (de ex: acces la telefon), așa cum există în penitenciare. Altfel, acești oameni vulnerabili vor fi în continuare înfometați, bătuți și exploatați de cei care primesc zeci de mii de euro pe lună pentru a-i îngriji.

De ce este important?

Procurorii DIICOT au descins în mai multe centre private pentru vârstnici din Ilfov. Acuzațiile sunt de crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a persoanelor din centre. În ancheta procurorilor apare sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, și consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe.

Investigațiile au la bază rapoarte de monitorizare făcute de Centrul de Resurse Juridice(CRJ). Organizația a vizitat căminele groazei din Ilfov și a documentat tratamentele inumane și degradante la care au fost supuși adulții și vârstnicii privați de libertate împotriva voinței lor. Mulți dintre ei erau subnutriți, murdari, în camere pline de ploșnițe, fără acces la servicii în comunitate. Foști angajați au declarat că beneficiarii erau obligați să muncească și erau bătuți dacă refuzau. Pentru ca, mai apoi, să fie lăsați, pur și simplu, să moară.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat neanțunțat sute de centre în ultimii douăzeci de ani și a sesizat toate autoritățiile competente, inclusiv CEDO.

Din referatul procurorilor aflăm că victimele erau cazate în imobile care nici măcar nu erau racordate la rețeaua de canalizare. Iar în situațiile în care fosa septică refula, victimele erau puse să care dejecțiile cu găleata. 

Alături de Centrului de Resurse Juridice îi cerem urgent prim-ministrului, Marcel Ciolacu, să permită accesul organizațiilor de monitorizare în centre. De asemenea, persoanele din aceste instituții au nevoie de un mecanism de plângeri către Poliție și Parchet, adaptat nevoilor specifice ale solicitantului.

Semnează petiția acum!” - https://facem.declic.ro/campaigns/azile-ale-groazei-petitie?utm_campaign=2023-07-14.8492&utm_medium=post&utm_source=facebook

VEZI ȘI: Gabriela Firea, mătura și omul care i-a schimbat cariera. Gușă: Nu i-a fost recunoscătoare nicio secundă! / video - https://www.dcnews.ro/gabriela-firea-matura-si-omul-care-i-a-schimbat-cariera-gusa-nu-i-a-fost-recunoscatoare-nicio-secunda-video_922873.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel