Declarații din 2007 în dosarul răpirii jurnaliştilor români: "Băsescu şi serviciile au ştiut planul"
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
Munaf_basescu
Munaf_basescu

Declarații interesante, oferite încă din 2007, ale lui Mohamad Munaf, afaceristul implicat în răpirea celor trei jurnalişti români în 2005, în Irak, au fost prezentate sâmbătă seară de Alessandra Stoicescu în emisiunea "Q&A", de la Antena 3. Potrivit documentelor prezentate, Munaf, cetăţean american de origine irakiană, făcea referire directă la Mohamad Yassin, omul de legătură între preşedintele Traian Băsescu şi Omar Hayssam, ca fiind la curent cu ceea ce urma să se întâmple în Irak.

"Declar că Mohamad Yassin ştia în mod sigur că vom desfăşura în Irak împreună cu jurnaliştii şi a participat la discuţiile care au avut loc la biroul acestuia cu Mari Jean Ion şi Hayssam Omar, şi că el este prieten apropiat al lui Traian Băsescu. (...) Imi amintesc că atunci în luna noiembrie 2004, când Hayssam a avut probleme, s-a prezentat Mohamad Yassin la biroul lui Hayssam Omar şi s-a oferit să-l ajute la rezolvarea acestor probleme cerându-i lui Hayssam să ofere asistenţă financiară campaniei declarate a lui Traian Băsescu", se arată în declaraţia lui Mohamad Munaf.

Într-un alt pasaj redat de Alessandra Stoicescu din declarațiile lui Munaf din 2007, acesta explica: "Îmi amintesc că anterior deplasării mele în Irak am adus eu de la Hayssam suma de 20.000 dolari şi i-am înmânat lui Mohamad Yassin la biroul acestuia ca să o dea Ministrului de Interne, în prezenţa lui Hayssam. În acel moment a spus Yassin că problema a fost rezolvată dar trebuie să aştepte ceva timp".

Iată ce alte declaraţii a mai făcut Mohamad Munaf în legătură cu relaţia preşedintelui Băsescu cu cei implicaţi în afacerea răpirii jurnaliştilor români.

"Într-o zi ne-a spus Yassin că a discutat cu președintele României, în legătură cu un contract foarte important în portul Constanța, având ca obiect  aprovizionarea portului cu dispizitive de siguranță, valoarea contractului era de aproximativ 6 milioane de dolari, spunând că președintele i-a dat promisiuni pentru acel contract, în baza căreia avea el discuții cu Hayssam pentru participare și Yassin îl suna în permanență pe Ministrul Transportului (Dobre). Yassin ne-a spus că președintele i-a dat niște imobile când era primar,  în stada Comana, sediul comunității arabe și cabinetul acestuia de pe lângă Gara de Nord și că va obține alte imobile prin societate împreună cu Hayssam".

În declarațiile oferite în 2007 avocatului și a șefului comandantului arestului, ofițer american, Mohamad Munaf mai povestește ce s-a întâmplat după ce a fost predat la ambasadă: “A venit la mine o persoană care sunt sigur că e de la serviciile secrete române. Mi-a spus că mă salută doctorul Mohamad Yassin și-mi cere să colaborez cu persoanele care vor discuta cu mine și sunt de partea lu. Procurorul și ofițerul mi-a cerut să nu relatez nimic cu privire la această discuție cu jurnaliștii care au fost cu mine în captivitate, pentru că ei nu știu nimic. (...) Am înțeles din discuția ofițerului că Yassin și serviciile secrete române știau locul în care ne aflam în timpul răpirii, dar au încetinit operațiunea eliberării noastre pe motive pe care le-am aflat ulterior”.

Mohamad Munaf, personaj important în răpirea jurnaliștilor din Irak

Reamintim că în seara zilei de 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie Jeanne Ion (32 de ani), redactor-şef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci (30 de ani), de la acelaşi post de televiziune, şi Eduard Ovidiu Ohanesian (37 de ani), reporter la cotidianul România Liberă, au fost daţi dispăruţi la Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian şi cu noul preşedinte al Irakului.

Criza ostaticilor români a durat 55 de zile, până în data de 23 mai 2005, când cei trei jurnaliști au fost aduşi în ţară.

Pentru implicarea sa în răpirea celor trei jurnaliști români în 2005, Mohamad Munaf a fost condamnat la un moment dat la moarte de un tribunal din Irak, ulterior condamnarea sa fiind anulată de justiţia irakiană, iar cercetările s-au reluat. Cu dublă cetățenie americană și irakiană, Munaf a stat o vreme în custodia armatei americane după care a fost transmis autorităților irakiene, dar din 2010 nu se mai știe nimic de el.

Munaf a fost condamnat și de Curtea de Apel București, în aprilie 2008, la 10 ani de închisoare sub acuzația de terorism. De asemenea, Munaf trebuie să plătească câte 2 milioane d eeuro daune morale pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști care au avut de suferit în urma acțiunilor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel