DECLARAȚIE pe PROPRIA RĂSPUNDERE. Ce trebuie să știe toți românii
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 06 noi 2020, 12:25
WhatsApp
Raed Arafat
Raed Arafat
Raed Arafat vine cu precizări despre măsura interzicerii deplasărilor între intervalul orar 23-05.

Întrebat de către jurnaliști ce declarație pe propria răspundere (tipizată sau nu) vom avea, dacă vom ieși din casă după ora 23, Raed Arafat a răspuns astfel:

Trebuie să aveți la dvs. o declarație scrisă de mână în care se spune clar motivul deplasării împreună cu datele personale ale dvs. Poate să fie și un formular tipizat pe care să îl descărcați. Ambele soluții sunt valabile, cu formular sau printr-o declarație scrisă de mână. a spus Raed Arafat, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Arafat a mai spus că se menţin excepţiile de la portul măştii dacă persoana respectivă se află singură, mănâncă, bea sau fumează.

'Dacă cineva mănâncă sau bea, este normal că se menţin (excepţiile de la portul măştii - n.r.), dar asta este o chestiune numai dacă eşti singur undeva şi nu eşti cu alte persoane. Normal că nu poţi să le spui la oameni să nu mănânce, să nu bea apă sau pe cei care au viciul fumatului să îi opreşti şi posibilitatea să o facă afară. Dar condiţiile sunt foarte clare: nu poţi să faci aceste lucruri împreună cu alte persoane', a explicat Arafat.

Referitor la sălile de sport, el a menţionat că regulile sunt stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi rămân valabile. 'Exact ce a zis ministrul Sănătăţii, asta va fi; ordinul lui va fi aplicat. Este acolo spaţiu închis, este spaţiul care are reguli stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi acest ordin se aplică mai departe, nu s-a anulat', a precizat secretarul de stat în MAI.

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate joi seara, vor fi limitate deplasările între orele 23,00 şi 5,00, cu anumite excepţii, în baza unor documente justificative - titlu de călătorie, legitimaţie de serviciu, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere.

Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit. De asemenea, este obligatoriu portul măştii de protecţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?