Declarația lui Orban care a trecut neobservată. Coșea: Înseamnă austeritate. Am depășit linia roșie
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Prof. Mircea Coșea atrage atenția după declarația liderului PNL, Ludovic Orban. 

Profesorul de economie Mircea Coșea a remarcat o declarație a președintelui PNL, Ludovic Orban, care a trecut neobservată. Declarația a fost făcută în contextul rectificării bugetare, când va fi necesar să fie suplimentate fondurile pentru contractele de investiții, asta în contextul în care prețurile la materialele de construcții au explodat. 

Mircea Coșea atrage atenția, la Antena 3, că orice investiție va fi blocată dacă nu va avea fonduri suplimentare, din cauza creșterii bruște și însemnate a costurilor. În acest context, profesorul subliniază că declarația lui Ludovic Orban ”înseamnă ca la rectificare să se țină seama de trecerea unor sume importante spre acest sector.”

”Nimeni nu vorbește de un lucru foarte grav”

”Un alt element important este că există o practică în România, transpartinică, toate partidele au făcut la fel, și anume rectificarea bugetară a avut și anumite elemente de oportunitate politică, în sensul că cei care au banii manevrează în așa fel încât să favorizeze anumite lucruri din politica internă. În cazul de față, lucrurile sunt complicate, pentru că noi asistăm la o luptă în PNL, iar, după ce prim-ministrul a devenit și ministru de Finanțe, el va decide ce va face cu banii. (...)  Nimeni nu vorbește de un lucru foarte grav: noi am depășit linia roșie la împrumuturi, am trecut de 50, iar, dacă intră în vigoare și PNRR-ul, (...) va trece de 60%. Asta înseamnă că, în momentul în care vom ajunge acolo, trebuie să intrăm în austeritate, adică blocarea tuturor cheltuielilor, chiar reducerea lor, pentru că trebuie ca, la nivelul Guvernului, să se ia măsuri pentru a putea ori reduse împrumuturile, ori plătite. Măsurile de austeritate au venit deja încet-încet și nu le-am simțit. Puterea de cumpărare a scăzut” a spus Mircea Coșea, la Antena 3. 

”Repet, și ceea ce a anunțat dl. Orban astăzi, indexarea contractelor pentru construcție va înseamna încă o pietricică în balanța cheltuielilor mari, aceste costuri mari în construcții vor veni în cascadă, până la consumator” a conchis profesorul. 

Ce a spus Ludovic Orban

”Am discutat un subiect foarte important, e bine să știe autoritățile locale, constructorii. Nu numai în România, ci în Europa, ne confruntăm cu un val creșterii prețurilor materialelor de construcții și am luat decizia să îmbunătățim legislația astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcție de creșterile efective ale prețurilor materialelor de construcții. S-a format un grup de lucru și, într-un termen de 2-3 săptămâni, va fi pregătită o modificare a legislației. Repet, e vorba de modalitatea de indexare a valorii contractelor, ca urmare a creșterii prețului la materialele de construcții, creșteri fără precedent” a spus Ludovic Orban, care a avertizat că ”altfel există riscul ca foarte mulți constructori să nu poată să-și finalizeze obiectivele de investiții fără un mecanism corect de indexare”. 

Vezi și: EXCLUSIV  Cresc prețurile la apartamente. Economistul Adrian Câciu, cele mai importante sfaturi pentru români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel