Data publicării:
Ce a făcut Gorghiu, ministra Justiției, în Brazilia
Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu și omologul său brazilian, Ricardo Lewandowski, au semnat, în data de 11 aprilie a.c., declarația de cooperare între Ministerele Justiției din România și Brazilia în domeniul justiției.
Documentul a fost semnat în cadrul vizitei pe care ministra Alina Gorghiu a efectuat-o în perioada 8-12 aprilie, în Republica Federativă Brazilia și are ca obiectiv intensificarea cooperării judiciare bilaterale între cele două state, cu precădere în sfera combaterii criminalității organizate, în sfera cooperării sistemelor penitenciare, în sfera materiei penale, a dezvoltării și formării profesionale a propriului personal, precum și pentru promovarea drepturilor omului.
La semnarea Declarației, ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a declarat următoarele: „Sistemul judiciar românesc este reprezentat astăzi în Brazilia la cel mai înalt nivel. Este un mesaj clar că vom acționa în sensul Declarației comune privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, semnată anul trecut de președinții României și Braziliei. Declarația semnată azi în domeniul justiției aduce mai aproape sistemele judiciare din România și Brazilia în lupta pentru combaterea traficului de droguri. În acest sens, într-o primă etapă, vom organiza întrevederi între experții din Ministerele Justiției ale celor două state.”
Documentul va facilita schimburile de bune practici între cele două sisteme judiciare, România și Brazilia având încheiat un Tratat pentru Extrădare încă din 2003 și un Tratat privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, ratificat de statul brazilian în 2023. În sensul implementării declarației, se vor organiza grupuri de lucru comune pe temele de interes comun și se vor redacta informări periodice.
Cei doi miniștri au discutat inclusiv despre fenomenul fugarilor
Cele două părți au asigurat că buna colaborarea româno-braziliană în materie penală și a extrădării va continua. O bună coordonare judiciară internațională permite transmiterea rapidă a informațiilor, a resurselor și expertizei. Acestea contribuie inclusiv la eficientizarea cooperării în vederea extrădării „fugarilor”. Astfel, transmitem un mesaj clar organizațiilor criminale: nu există „adăposturi” sigure pentru fugari și activități ilicite.
Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut, de asemenea, o întrevedere și cu Vice-guvernatorul statului Sao Paulo, Felicio Ramuth, cetățean brazilian cu origini române. Cu această ocazie, ministra justiției a înmânat vice-guvernatorului brazilian certificatele de naștere ale bunicilor săi români, născuți în județul Suceava, precum și actele necesare pentru redobândirea cetățeniei române. În acest context, Felicio Ramuth și-a exprimat intenția de a-și depune actele pentru redobândirea cetățeniei române.
Cei doi oficiali au discutat inclusiv despre contribuția diasporei române la dezvoltarea economică și culturală a Braziliei
Aproape 200 de mii de români trăiesc astăzi în Brazilia, iar o mare parte dintre aceștia sunt în Sao Paulo. De aceea, este foarte importantă deschiderea noului Consulat General al României de la Sao Paulo. Cele două părți au agreat, totodată, continuarea discuțiilor în vederea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul IT și al digitalizării.
Totodată, ministra justiției a avut discuții și cu membri ai comunității românești din Republica Federativă Brazilia. În cadrul întrevederii, s-au abordat subiecte precum înființarea noului Consulat General de la Sao Paulo, dar și drepturile românilor din Brazilia și proiectele susținute de aceștia.
Delegația română a avut întrevederi și cu președintele Curții Supreme a Republicii Federative Brazilia, Luis Roberto Barroso. Partea română a subliniat potențialul extinderii cooperării și în domeniul digitalizării. Temele abordate au inclus: cooperarea în domeniul digitalizării, schimburi de bune practici pentru degrevarea instanțelor, măsurile implementate în ambele state pentru combaterea crimei organizate.
La întrevederea cu Secretarul General pentru Politica Națională a Drogurilor, Marta Rodriguez de Assis Machado, delegația a cerut un schimb de experiență în domeniul combaterii traficului de droguri. Brazilia are o strategie națională referitoare la drepturile femeilor în politica privind drogurile. Mai exact, facilitarea accesului femeilor la servicii medicale specifice. Este important ca perspectiva femeilor să fie incorporată în toate măsurile noastre, inclusiv în lupta împotriva drogurilor.
Partea română a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, din delegația română făcând parte președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna Corina Alina Corbu, Procurorul general al României, Alex Florin Florența, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției, Cătălin Oțel, Ambasadoarea României în Republica Federativă Brazilia, E.S. Monica Știrbu.
Oficialii au participat, de asemenea, la Aniversarea a 35 de ani de la înființarea Tribunalului Superior de Justiție Brazilian și la Seminarul Internațional, organizat cu aceeași ocazie. În marja acestor evenimente, membrii delegației au avut întrevederi cu omologii lor, precum Procurorul General al Republicii Federative Brazilia, Paulo Gustavo Gonet Branco sau președintele Curții de Justiție din Sao Paulo, Fernando Antonio Torres Garcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News