Deciziile lui Vladimir Putin vor avea consecinţe, amenință Uniunea Europeană
Ţările membre ale Uniunii Europene discută despre o acţiune comună ca răspuns la cele mai recente evoluţii în războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei, a anunţat miercuri Comisia Europeană, care a avertizat Moscova că vor exista ''consecinţe din partea noastră'', transmite Reuters.
Statele membre ale UE au avut deja o întâlnire de coordonare unde s-au desfăşurat discuţii în termenii unui răspuns al UE la continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Acest lucru include toate aspectele agresiunii, infracţiunile care au fost comise, referendumurile, descoperirea de gropi comune, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar.
El a precizat că în acest stadiu nu există anunţuri de făcut cu privire la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei, discuţiile între Cei 27 pe acest subiect fiind confidenţiale.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".
Aceasta este doar încă o dovadă a faptului că Putin nu este interesat de pace, ci de escaladarea acestui război de agresiune. Este încă un semn al disperării cu care se desfăşoară agresiunea sa contra Ucrainei. El este interesat doar de continuarea războiului său distructiv, ce are deja atât de multe consecinţe nefaste în întreaga lume, a adăugat Peter Stano.
Reprezentantul Bruxellesului a precizat că cele 27 de ţări membre UE, precum şi lideri internaţionali participanţi în această săptămână la Adunarea Generală a ONU, la New York, analizează o reacţie comună şi a subliniat că întreaga comunitate internaţională trebuie să pună presiune pe Vladimir Putin pentru a pune capăt acestui comportament nesăbuit.
Navalnîi a înregistrat un videoclip după gratii în care își mobilizează susținătorii la un protest împotriva „războiului criminal” condus de Putin
Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial și a susținut un plan de anexare a zonelor Ucrainei, avertizând Occidentul că nu blufează când a spus că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, care se află în prezent în închisoare, a declarat că Putin trimite mai mulți ruși la moarte pentru un război eșuat.
„Este clar că războiul criminal se înrăutățește, se adâncește, iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni în asta”, a spus Navalnîi într-un mesaj video înregistrat în închisoare și publicat de avocații săi.
„Vrea să mânjească sute de mii de oameni cu acest sânge”, a mai spus Navalnîi.
De la invazia din 24 februarie, Putin a reprimat disidența și mass-media, cu mii de arestări la proteste anti-război. Duma de Stat, controlată de partide pro-Putin, a adoptat o nouă lege care cere pedepse de 15 ani de închisoare pentru cei care distribuie „știri false” despre armată.
Grupările anti-război ale Rusiei au cerut proteste de stradă împotriva ordinului de mobilizare.
„Aceasta înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului”, a spus coaliția anti-război Vesna. „Acum războiul a venit în fiecare casă și în fiecare familie”.
Organizația a cerut rușilor să iasă miercuri în stradă în marile orașe.
În zilele de după începerea războiului, polițiștii au reprimat protestele de stradă nocturne care au reținut cel puțin 16.000 de protestatari, potrivit grupului pentru drepturile OVD-Info, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News