Decizie în cazul Colectiv. Iohannis: Mulţi dintre cei care au avut de suferit încă suferă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că mulți dintre cei care au avut de suferit de pe urma incendiului de la Colectiv încă suferă, chiar și după aproape 7 ani, pentru că justiția nu a dat un verdict. Joi, Curtea de Apel București este așteptată să dea verdictul.

Întrebat, joi, de părere are despre situația deciziei din cazul Colectiv, președintele Klaus Iohannis a spus că e timpul să fie dat un verdict.

„Eu cred că este timpul să avem o hotărâre definitivă pe această speță, ca să știm cum evaluează justiția română ceea ce s-a întâmplat atunci. A fost o o tragedie imensă și familiile celor care au căzut victimele acelui incendiu suferă până în ziua de astăzi și mulți suferă, fiindcă pur și simplu justiția nu a dat un verdict. Deci așteptăm cu toții acest verdict”, a spus Iohannis.

Președintele a spus că este, de asemenea, momentul, ca și sistemul medical să se reformeze.

„În ce privește sistemul sanitar, planuri s-au făcut. Și acum se fac. Diferența este că acum avem ceva ce se numește PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență, care vine cu bani foarte mulți și de data aceasta chiar avem șansa să îmbunătățim situația din spitale și am așteptări foarte mari de la guvern. Cu toții, avem așteptări foarte mari. Chiar astăzi am discutat despre ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte pregătesc alții și dacă folosim acești bani cu înțelepciune, nu doar pe hârtie. Atunci situația în spitalele de români din România se va îmbunătăți”, a mai spus președintele.

Au trecut aproape 6 ani şi 6 luni de la tragedia din Colectiv. 65 de tineri au murit şi alţi zeci îşi trăiesc viaţa în chinuri greu de închipuit. Joi, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi să se pronunţe în cazul „Colectiv”. Este al cincilea termen pentru pronunțare, scrie Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa, joi, după mai multe amânări, sentinţa definitivă în dosarul 'Colectiv', în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane. 

Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz. În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, susţinând că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse 'orientate spre maximumul prevăzut de lege' şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost 'alterată' de corupţie, iar oameni au ars.  Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul 'Colectiv'. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel