Data publicării:
"Decizie absolut catastrofală" pentru anumiți angajați. Petrișor Peiu: În folosul cui este? Creşte frustrarea celor bine pregătiţi
Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București (1996), fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a vorbit despre "o decizie catastrofală" care afectează mai mulți angajați din România.
"Ştiţi că pentru firmele româneşti de construcţii, împușcate în cap de domnul Pistol, este o mare problemă cu angajaţii fiindcă toată lumea are foame de angajaţi - Germania, Franţa, Marea Britanie", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la DCNews TV.
"Acum vă dau şi eu exemplu de o mică decizie absolut catastrofală. Era o facilitatea pentru salariile plătite în construcţii, dacă vă aduceți aminte, până la 30.000 de euro şi s-a scăzut facilitatea de a nu mai plăti impozit pe venit la 10.000. Pe cine loveşte chestiunea asta? Pe ingineri, simplu - ei aveau salariile peste 10.000 - şi mai ales pe cei cu experienţă, cu o oarecare poziţie în companii. Vorbeam, până acum, de pierderea capacităţilor inginereşti... În folosul cui este? Ori faci aceeaşi regulă pentru toţi - dar aşa creşti frustrarea inginerilor, cei care pot să coordoneze cât de cât nişte lucruri.... Creşte frustrarea exact a celor bine pregătiţi, a celor care au o contribuție decisivă la managementul lucrării, tehnologia care se aplică", a spus Petrișor Peiu.
"Inflație industrială de 61% în România. 145% creștere la producția de energie și gaze naturale"
De asemenea, Petrișor Peiu a oferit mai multe informații de-a dreptul surprinzătoare privind inflația instrustrială din România. Cifrele sunt uriașe.
"În ceea ce priveşte inflaţia industrială, aici este marea noastră problemă. Suntem campioni în UE. Inflaţia industrială anualizată sau creşterea prețurilor producţiei industriale este de 61% în România", a spus acesta..
"Următorii după noi sunt Danemarca - 55%, Ungaria - 47%. Media europeană este de 36%. Polonia este la 33%. Media creşterii prețurilor produselor la poarta fabricii este de 61%. (...) Media asta este compusă dintr-o creștere imensă la producţia de energie electrică termică şi gaze naturale. 145% - iunie 2022 - faţă de iunie 2021. 145%! De exemplu, în industria alimentară suntem undeva aproape de 30% creştere. În industria extractivă - 117%. Când facem o medie ponderată, ajungem la acest 61%. În industria auto, prețurile au crescut cu vreo 28%, în România", a adăugat Petrișor Peiu.
"La fel, datele publicate specific pe industria auto arată că a început stagnarea vânzărilor. Luna iunie este prima lună în care nu au mai crescut vânzările, nici la second-hand, nici la maşini noi. Această inflaţie industrială determină o lipsă de competitivitate a firmelor noastre, că dacă am o creştere a prețurilor la energie, să zic, de 60%, iar polonezii doar de 30%, nu mai trebuie să ne întrebăm de ce merele alea poloneze sunt mai ieftine", a mai spus acesta.
Este prognozată cea mai lungă recesiune
Inflația se va ridica la niveluri ”astronomice” în anul următor, forțând Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se aștepta anterior, potrivit unui important grup de analiză, citat de TheGuardian. Avertismentul din Marea Britanie vine fix în momentul în care și-n România se discută despre asta.
Recesiune prelungită
Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale (National Institute of Economic and Social Research - NIESR n.r.) a prognozat, de asemenea, o recesiune lungă care va dura și anul viitor și va afecta milioane de gospodării dintre cele mai vulnerabile, în special în zonele cele mai sărace ale țării. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News