Decizia ÎCCJ care dă peste cap ”secretul bancar”. În ce condiții se permite accesul
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
ÎCCJ a decis condițiile de acces la un cont, indiferent de secretul bancar. 

Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind, a stabilit luni Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin adoptarea unui recurs în interesul legii, conform Agerpres. 

ÎCCJ a fost sesizată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi cu un recurs în interesul legii, referitor la următoarea problemă de drept, pentru care s-a constatat că în jurisprundenţă nu există un punct de vedere unitar: în interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct.

"Admite recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă", a decis luni ÎCCJ.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel