Data publicării:

Decizia finală a instanței cu privire la Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus în Dosarul Revoluției

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Secția Parchetelor Militare a anunțat, în cursul zilei de joi, că menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea de infracțiuni împotriva umanității a inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus în Dosarul Revoluției.

Potrivit unui comunicat de presă, această decizie vine în urma unei solicitări a Completului de cameră preliminară al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe 18 iulie 2024, Secția Parchetelor Militare a comunicat că menține dispoziția de trimitere în judecată pentru următoarele persoane:

Comunicatul Parchetului General a precizat că a fost înaintată instanței și motivarea menținerii dispoziției de trimitere în judecată, împreună cu precizările și lămuririle necesare pentru remedierea neregularităților actului de sesizare a instanței, identificate de către Completul de cameră preliminară.

În luna iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis contestația depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, constatând "neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluției. Termenul pentru judecarea acestui dosar a fost stabilit pentru 20 septembrie 2024, când părțile vor fi citate și avocații lor înștiințați.

Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

Inculpații au contestat soluția la ICCJ, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători. În 8 martie 2024, completul ICCJ a rămas să se pronunțe asupra contestației celor trei inculpați. După trei amânări, în 15 mai s-a decis definitiv repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia într-un complet de divergență.

Conform art. 354, alin. (5) din Codul de procedură penală, în situația în care completul de judecată nu poate întruni majoritatea sau unanimitatea, judecarea cauzei se reia într-un complet de divergență.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității. Iliescu este acuzat că, între 22-30 decembrie 1989, a coordonat o operațiune de inducere în eroare a opiniei publice de către cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste acțiuni au generat și amplificat psihoza generalizată a terorismului, cauzând foc fratricid generalizat și, astfel, în perioada 22-30 decembrie 1989, au avut loc 857 de decese, 2382 de răniți, 585 de privări grave de libertate și 409 cazuri de suferințe mari, conform procurorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel