Decizia CL Pungeşti de interzicere a explorării gazelor de şist, atacată de Prefectură
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Hotărârea luată de către Consiliul Local Pungeşti, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şistpe raza  comunei, a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală şi anticonstituţională.

Prefectura Vaslui solicită în instanţă anularea deciziei Consiliului Local Pungeşti, susţinând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

 "Aşa cum s-a procedat şi în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acţionate în instanţa de contencios-administrativ pe aceeaşi speţă, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungeşti să-şi retragă hotărârea pe motiv că este ilegală şi anticonstituţională. Consiliul Local Pungeşti nu a ţinut cont de recomandarea noastră şi, întrucât a menţinut hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, a fost dată în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiţia să se pronunţe în acest caz", a declarat, joi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

 Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

 În luna iulie, Prefectura Vaslui a mai dat în judecată alte 11 consilii locale din judeţ pe aceeaşi temă, în nouă situaţii hotărârile de interzicere a explorării şi exploatare a gazelor de şist fiind anulate de instanţă. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistraţii Tribunalului Vaslui să se pronunţe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel