Decizia CCR pentru angajații ANI: Legea prin care primeau un spor la salariu de 25%, neconstituțională
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea privind legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primea un spor la salariu de 25% suprasolicitare neuropsihică

Informația a fost transmisă pe surse din CCR, de Agerpres.

Este vorba despre obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea anexei nr. I a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi neafiliaţi.

USR transmite într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres, că decizia "demontează strategia PSD-PNL de a majora veniturile unor categorii de funcţionari aleşi pe sprânceană, cu ignorarea principiilor egalităţii în drepturi şi legalităţii, dar şi a regulilor parlamentare".

"De sporuri pentru condiţii vătămătoare pentru unii funcţionari ar fi avut bani PSD şi PNL. De sporuri pentru complexitatea muncii şi suprasolicitare neuropsihică pentru alţi funcţionari, de la ANI, au găsit bani. De creşteri de 50% pentru oamenii lor dintr-o instituţie au găsit iar bani, după cum s-a văzut marţi, când PSD şi PNL au votat cu două mâini majorări de salarii la AFM. De maşini de 4,4 miliarde de lei au avut bani. De pensii speciale au avut şi au bani. Doar pentru învăţători şi profesori nu au bani PSD şi PNL", declară deputatul USR Cristian Seidler, citat în comunicat.

USR arată că a sesizat în luna martie Curtea Constituţională, alături de Forţa Dreptei, pe legea PSD-PNL prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică.

"Ca şi în alte situaţii, coaliţia PSD-PNL a introdus amendamentul de majorare a salariilor pe uşa din dos: a luat un proiect de lege care se referea la cu totul altceva (salarizarea directorului de extensie universitară), adoptat deja de Senat, şi l-a modificat substanţial la Camera Deputaţilor. Sesizarea către Curtea Constituţională s-a referit, prin urmare, la încălcarea principiului bicameralismului, pe lângă încălcarea principiului legalităţii, dat fiind că măsura că nu a fost justificată şi fundamentată de PSD-PNL", se precizează în comunicatul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel