Decizia CCR care validează referendumul. Câţi români avem în diaspora
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
romani-spania
romani-spania

Curtea Constituțională arată în motivarea privind referendumul că cetățenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate nu trebuie înscrişi pe listele electorale permanente, având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare. Conform datelor oferite oferite de statisticile oficiale, în această categorie, intră între 2,5 şi 3 milioane de români care nu mai au domiciliul stabil în România. Dacă se adaugă acestor cifre şi cetăţenii din ţară care nu drept de vot şi trebuie scoşi din listele electorale ajungem la o cifră de aproximativ 16,5 milioane.

Analiza românilor care au plecat în străinătate a plecat de la studiul: "Migraţia externă: de la ţara de origine România, la ţările de destinaţie din spaţiul Uniunii Europene – scurtă analiză pentru anii 1998-2009". Studiul realizat până în 2009 are actualiate cifrele oficiale la nivelul anului 2010.

În cadrul studiului se constată că există un grup de ţări către care emigranţii cu cetăţenie română s-au îndreptat cu predilecţie. Sunt menţionate (în ordinea mărimii fenomenului): Italia (834 mii persoane), Spania (824 mii persoane), Germania (266 mii persoane), Ungaria (98 mii persoane) şi Austria (52 mii persoane). Grupul respectiv de ţări are o pondere de 96,6% din total.

Începând cu anul 2002 (Spania) şi 2003 (Italia) au înregistrat o intensifi care a fluxului de imigranţi cu cetăţenie română. Au existat chiar şi perioade când fluxurile către cele două ţări s-au transformat în avalanşe. În perioada 2004-2007 în Spania au sosit aproape 541 mii imigranţi cu cetăţenie română şi în perioada 2007-2009 un număr de 551,5 mii persoane aparţinând aceleiaşi categorii sociale a ales ca ţară de destinaţie Italia. Este de remarcat faptul că anul 2007 (anul intrării României în UE) a fost anul cu volumul cel mai ridicat de emigrare din România: peste 553 mii persoane. Este posibil ca o parte dintre aceste persoane să fi fost deja plecate dinainte de 2007 însă odată cu intrarea României în UE legalizarea statutului s-a putut realiza mai uşor.

Vezi aici studiul migraţiei românilor în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel