Data publicării:
Decizia care schimbă definitiv Bucureștiul: NOUL Centru Vechi
Bucureștiul ar putea avea o altă înfățișare odată cu noul Centru Vechi pregătit de Primăria Capitalei.
La o lună de când mai multe localuri din centrul istoric al Capitalei, s-au închis după ce Klaus Iohannis a promulgat o lege care interzice funcţionarea de baruri, restaurante şi cafenele în clădiri cu bulină roşie, Primarul General, Răzvan Sava, a convocat şedinţa extraordinară a Consiliului General (Bucureşti), având pe ordinea de zi proiecte de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal – PUZ – pentru zona Pieţei Unirii, Piata Lahovary, Sala Palatului şi continuarea lucrărilor la B-dul Uranus, de la Izvor spre Piaţa de Flori şi Rahova.
Primăria Capitalei a lansat în vara anului trecut în dezbatere publică planul de a transforma B-dul Unirii, tronsonul dintre Piaţa Unirii şi Palatul Parlamentului, în zonă de promenadă, aşa cum se întâmplă în marile oraşe europene, transformare ce vizează reducerea traficului rutier şi creşterea spaţiilor verzi, scrie Ziarul Financiar.
Obiectivele primăriei pentru B-dul Unirii vizează inclusiv renunţarea la 30% din circulaţia autovehiculelor în favoarea pietonilor şi bicicletelor şi limitarea vitezei vehiculelor. Scăderea ponderii circulaţiei autovehiculelor se va face treptat, în etape, până la dedicarea acestora pentru transportul public nepoluant.
Pe de altă parte, potrivit lui Mihnea Şerbănescu, general manager al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, zona Bulevardului Unirii nu se pliază pe realitatea din piaţă, şi cu toate că există clădiri bune şi multe locuri de parcare alături de chirii mici, acolo nu există trafic pietonal şi implicit vad comercial.
Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama: Deserviciu pentru Bucureşti
"Dacă se va respecta şi pune în aplicare legea în forma ei actuală, am putea vedea dispariţia centrului vechi în forma lui actuală, iar acest lucru ar însemna un deserviciu pentru Bucureşti. Centrul vechi este un punct de atracţie pentru turişti, acesta fiind cel care a pus de fapt Capitala pe harta city-break-ului european. Sunt însă de părere că acele localuri care funcţionează în condiţii fundamental improprii trebuie închise şi mutate. Închiderea centrului vechi însă va însemna nu doar pierderi pentru mediul de business, ci şi pentru stat pentru că pierde banii din taxe, fie ei TVA, salarii sau profit", spune Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama.
"Totuşi, centrul istoric este unic. Nu există nicăieri în Bucureşti o zonă similară, pietonală, bine poziţionată, cu o astfel de atmosferă", a mai zis Mahu.
Cum se schimbă B-dul Unirii:
- Parcare subterană în Piaţa Constituţiei.
- Fântână FOG în Piaţa Constituţiei.
- Amenajări specifice pentru târguri spontane şi expoziţii pe partea sudică a bulevardului (partea dreaptă dinspre Palatul Parlamentului).
- Amenajare Piaţa Constituţiei cu mobilier urban
- Amfiteatru destinat odihnei şi activităţilor artistice spontane şi zonă de joc la mijlocul bulevardului, în zona de semicerc a blocurilor.
- Este redusă la jumătate capacitatea existentă de circulaţie prin renunţarea la fluxul de pe partea de sud a bulevardului, reducând astfel atât poluarea, cât şi zgomotul din zonă.
- Pe ambele părţi ale bulevardului sunt propuse sensuri duble pentru biciclişti, amplasate adiacent zonei înverzite.
- Numărul copacilor de pe spaţiul verde creşte de la 755 la 930, fiind inclusiv înlocuiţi 45 de copaci degradaţi.
- Amenajarea unei parcări subterane cu 300 de locuri pe latura sudică a parcului Sf. Apostoli, lângă Palatul de Justiţie.
- Reconstruirea Podului Calicilor peste râul Dâmboviţa pentru a realiza legătura dintre Centrul Vechi şi B-dul Unirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News