Data publicării:

Decesele de COVID din India rurală ar putea fi mult mai multe

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay / Decesele de COVID din India rurală ar putea fi mult mai multe
Pixabay / Decesele de COVID din India rurală ar putea fi mult mai multe

În India, zonele rurale au fost afectate de al doilea val de infectări COVID-19, mulți bolnavi murind fără a fi raportați. 

Al doilea val de coronavirus au făcut ravagii în India, spitalele și crematoriile rămânând perioade lungi fără locuri. Familiile celor care s-au îmbolnăvit făceau eforturi pentru a găsi un loc în spital, oxigen sau chiar medicamente uzuale. Valul de infectări, deși a început în orașe, a lovit în scurt timp și satele, unde mii de persoane au murit din cauza lipsei de îngrijire medicală și a condițiilor precare de viață, relatează BBC. 

Dintre cei infectați, mulți au avut parte de un diagnostic pentru COVID-19 după moarte, ori alții au fost identificați după simptomele pe care le-au afișat până în momentul decesului. De aceea se crede că numărul deceselor cauzate de COVID ar putea fi mult mai mare. 

În regiunea Uttar Pradesh, localnicii din Allahbad și-au înmormântat oamenii dragi lângă râuri atunci când crematoriile au rămas fără spațiu. 

„Nu am mai văzut atâtea decese până acum. Sincer, am fost foarte speriați din cauza numărului mare de morți. Guvernul ar trebui să cerceteze situația și să ofere compensații oamenilor”, a declarat pentru BBC Maheshwar Kumar Soni, lider al consiliului sătesc din Medara. 

Situație similară în România

Și în România situația este una similară, sistemele de raportare pentru situația COVID-19 din țară înregistrând numere diferite de decese. Spre deosebire de India, unde majoritatea deceselor au survenit fără test și fără îngrijire medicală, în România este vorba de o eroare a sistemelor de raportare. 

„S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de Covid în această pandemie", a declarat Ioana Mihăilă. M-as feri sa spun ca se adaugă morți, sau ca se scad morți sau ca se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arata ca, in diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele sa nu ne dea un rezultat exact, asa cum s-ar putea ca niciodată sa nu știm cate persoane au decedat de COVID in aceasta pandemie. Fie ca nu au fost raportate corect, fie ca nu au fost înregistrate corect, fie ca nici măcar nu au fost diagnosticate", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, într-o emisiune radio la Europa FM. 

Vezi și: Raportare decese COVID. Ioana Mihăilă: Am cerut clarificări care vor sta la baza îmbunătăţirii modului de raportare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel