Data publicării:
Decembrie 1989. Exilul românesc, la treizeci de ani de la câștigarea libertății
Pe data de 17 decembrie 2019 a avut loc la Institutul Cultural Român dezbaterea „Exilul românesc și căderea comunismului (I)”, organizată de IICCMER în parteneriat cu ICR.
Dezbaterea a avut drept scop organizarea unui eveniment cultural construit în jurul principalelor episoade/momente istorice care au marcat evoluția istorică postbelică a românilor, atât în țară cât și străinătate până la declanșarea evenimentelor din Decembrie 1989. Activitatea, până în 1989, a românilor din afara granițelor a dovedit crearea fenomenului exilului ca un continuator al valorilor și libertăților democratice, potrivit IICCMER.
Declanşarea şi desfăşurarea Revoluţiei din Decembrie 1989 a generat un interes sporit al mass-mediei occidentale faţă de România, drept pentru care o parte dintre vocile exilului politic românesc au fost solicitate pentru a depunde mărturii despre realităţile româneşti şi de a comenta evenimentele în derulare, posibilele opţiuni politice ale românilor sau despre soarta „tiranului". La 30 de ani de la căderea comunismului, se poate afirma despre reprezentanții exilul românesc că au contribuit indirect la evenimentele care au condus la declanşarea Revoluției din Decembrie 1989.
Evenimentul a fost moderat de coordonatorul proiectului Mihaela Toader, expert IICCMER și Adrian Niculescu, vicepreședinte IICCMER. Au participat numeroase personalități de marcă precum Răzvan Teodorescu, Dinu Zamfirescu, Christian Mititelu, Liviu Țăranu, Andrei Ursu, Michael Shafir.
Mihaela Toader, despre dezbaterea „Exilul românesc și căderea comunismului”:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News