De Ziua Crucii, eroii celor două războaie mondiale, comemorați în Prahova
14 Septembrie este o zi în care marcăm una dintre cele mai vechi sărbători ale creştinilor: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă, în secolul al IV-lea, de către episcopul Ierusalimului, ca simbol al victoriei creştinismului.
Dacă ne referim la identitatea noastră, crucea reprezintă elementul omniprezent în viaţa şi acţiunile românilor. Pe vreme de pace sau război, semnul crucii ne-a fost ca o ancoră sufletească, acoperindu-ne, deopotrivă, dorinţa de mântuire, bucuriile, durerile, speranţa…
Astăzi, ceremonii religioase şi militare au fost organizate atât în Bucegi, la Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, unde an de an pe 14 Septembrie (zi în care este celebrat şi muntele), sunt comemoraţi înaintaşii noştri, căzuţi în Primul Război Mondial.
Monumentul, care este astăzi un important obiectiv turistic, ridicat în anii ’20 ai secolului trecut, este inclus şi în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Şi eroii celei de-a doua conflagraţii mondiale au fost comemorări, astăzi, la Păuleşti, unde a fost inaugurată o cruce ridicată în memoria lor.
Zona aleasă pentru amplasarea monumentului a fost una „stropită“ cu sângele soldaţilor care-şi aveau cazematele pe dealurile Păuleştiului. Aceştia răspundeau de bateriile antiaeriene care aveau rolul de a apăra locuitorii Ploieştiului, dar şi rafinăriile din zonă, ţinte-strategice ale raidurilor inamicilor.
La inaugurarea monumentului, alături de primarul Sandu Tudor, printre oficialităţi s-au regăsit deputatul Mircea Roşca, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cristian Apostol, dar şi mai mulţi aleşi judeţeni şi oameni de cultură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News