De vară: Ciorbă de conopidă, reţeta fără carne
Vara suntem tentaţi să mâncăm ceva mai uşor, eventual fără carne şi fără prea multe grăsimi. Iată cum se face ciorba de conopidă doar cu legume și zarzavaturi, dreasă cu smântână.
Dacă vă place conopida, nu are cum să nu vă placă și această rețetă de ciorbă de conopidă, făcută fără carne și dreasă cu smântână și gălbenușuri proaspete. E o ciorbiță cu un gust plăcut, îmbogățit într-un mod fericit de legumele și zarvaturile adăugate. La cât de bună e, n-ar mai avea niciodată nevoie de afumătură.
Ai nevoie de:
700 de grame de conopidă2 morcovi mari sau 3 mai micuți130 de grame de ceapă (1 ceapă mărișoară)1 ardei gras (opțional, dacă aveți e bine să-l folosiți că dă gust bun, eu am folosit un ardei roși de mărime medie)1 bucată de țelină-rădăcină cât 1 ou mic1 rădăcină de pătrunjel150 de grame de roșie (1 roșie mai mare, cărnoasă)30 ml. ulei vegetal
2 gălbenușuri200 grame de smântână cu 20% grăsimeverdeață proaspătă tocată după gust (eu folosesc la ciorba asta un amestec de mărar și pătrunjel verde, tocate fin)sare și piper oțet sau zeamă de lămâie pentru înăcrit (se poate înăcri și cu borș, dacă preferați)
Cum se prepară:
1. Se curăță, se spală și se toacă în cubulețe ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul și ardeiul. Se încinge uleiul într-o oală cam de 4 litri, se adaugă toate legumele tocate, se presară cu un praf de sare și se călesc pe foc mic cam 8-10 minute, amestecând din când în când.
2. Între timp, conopida se desface în buchețele, se spală bine și se scurge de apă, apoi se taie aproximativ în cubulețe cu latura cam de 2 cm, ca să le putem lua cu ușurință în lingură. Chiar și bucățile sfărâmate de conopidă se vor adăuga la ciorbă.
3. După ce legumele (în special ceapa) s-au înmuiat, se adaugă în oală conopida și cam 2,5 litri de apă fierbinte. Se întețește focul și se aduce la fierbere, apoi se adaugă sare, ca să aibă conopida de unde să-și ia gust. Se fierbe pe foc mediu până când conpida se frăgezește (aproximativ 10 minute).
4. Între timp, roșia se opărește și se curăță de pielița de la suprafață, așa cum am arătat la rețeta de roșii la borcan pentru iarnă, apoi se taie în cubulețe, eliminându-i-se miezul lemnos. După ce conopida s-a frăgezit, păstrând încă ceva textură, se adaugă roșia în ciorbă și se mai fierbe totul încă 5 minute, timp în care roșia se va găti iar conopida se va înmuia bine.
Dacă alegeți să înăcriți ciorba cu borș, clocotiți aproximativ 200 ml. de borș într-o crăticioară, apoi adăugați-l în oala cu ciorbă și mai dați într-un clocot. Înăcrirea cu zeamă de lămâie sau oțet se face după ce ciorba e dreasă, în oală sau direct în farfurie, de către fiecare mesean după preferințe.
Cum se drege ciorba de conopidă
Mulți oameni evită ciorbele cu smântână și gălbenușuri proaspete pe motiv că s-ar îmbrânzi. Cu toate acestea, e foarte simplu să dregi o ciorbă, dându-i un gust excelent, iar când ciorba este una fără carne și gătită doar cu apă, chiar e recomandat să o dregem. Cum procedăm, mai ales că lichidul din ciorbă e foarte sărac în proteine, practic e doar apă?
1. Gălbenușurile cu smântâna se bat cu telul sau cu o furculiță într-un castron, doar cât să se omogenizeze.
2. Se adaugă cu un polonic zeama fierbinte, luată de pe foc de abia 2-3 minute, în timp ce omogenizăm energic cele două compoziții. Adăugăm atâta zeamă până când simțim că amestecul din castron este cald, chiar fierbinte, asta însemnând că gălbenușurile s-au gătit și că a trecut pericolul de aglutinare (îmbrânzire a ciorbei).
3. Abia acum se adaugă în oală amestecul de smântână, gălbenușuri și zeamă, amestecând rapid. Se asezonează după gust ciorba cu sare și piper, se presară cu verdeața tocată și se înăcrește după preferință (dacă nu cumva ați înăcrit-o deja, folosind borșul).
Ciorba se servește caldă, oferind la masă oțet/zeamă de lămâie în plus, dacă se dorește mai acrișoară. Are un gust delicat și e exact cât trebuie de consistentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News