Data publicării:
Tradiții și superstiții despre MĂRȚIȘOR. Ce se spune despre alegerea ”Babelor”
Primăvara începe cu o serie de tradiții și superstiții.
Sărbătoarea Mărțișorului este așteptată an de an de către fiecare dintre noi. Se pare că este un simbol exclusiv românesc și nu mai există și în alte popoare, scrie radioromaniacultural.ro. Mai mult, purtarea mărțișorului este un obicei tradițional românesc.
Pe vremuri, dacii purtau la gât mărțișoarele, confecționate din pietricele albe şi roşii, și erau considerate amulete cu puteri de protecţie solară, ce aduc frumuseţe şi fertilitate.
La origini, mărţişorul era purtat de persoanele sensibile – copii sau fetele tinere, pentru a atrage norocul şi fericirea.
Mărțișoarele în Ardeal
Un obicei de mărțișor în regăsim în Ardeal, acolo unde oamenii agață șnurul roșu la uși, ferestre sau chiar pe coarnele animalelor de casă. Se spune că mărțișorul va alunga duhurile rele.
În zona Oradei există credinţa că oamenii devin mai sănătoşi şi mai frumoşi dacă se spală cu apă proaspătă de ploaie în această zi.
În Moldova mărțișoarele sunt oferite de fete băieților, iar de 8 martie rolul se schimbă.
Tradiția ”babelor”
Ziua de 1 Martie începe și cu ”tradiția babelor”. Așa sunt numite primele nouă zile de primăvară și au legătură cu legenda babei Dochia. Baba Dochia îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă cu oile pe munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, aşa că ea se dezbracă pe rând de cojoace. Când rămâne fără ele, însă, vine gerul şi o îngheaţă, scrie ziarulunirea.ro.
La noi, la români, există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcţie de vreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News