Data publicării:

De taxa amprentei pe carbon nu scapă nici chiriașii. Va fi afectată și natalitatea. Avertismentul lui Coșea

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
După vizita FMI în România, Guvernul a luat în considerare propunerile făcute de organizația internațională, chiar dacă înseamnă „măsuri de austeriate” pe timp de „criză”.

Vizita FMI în România, de acum câteva zile, a adus o serie de recomandări în privința stimulării economiei, după ce au tras numeroase semnale de alarmă în privința bugetului României pe anul 2024. Principala „problemă” este creșterea pensiilor, măsură prevăzută de bugetul din anul curent, astfel că organizația recomandă  o taxă pe carbon, dar și trecerea la impozitarea progresivă.

Pentru că, deocamdată, propunerile celor de la FMI sunt doar recomandări, câteva dintre subiectele menționate sunt aprig dezbătute de politicieni, mai ales schimbarea modului de impozitare.

Mai mult, taxa pe carbon ar putea însemna între 800 și 14.000 de lei pe care românii trebuie să îi dea statului pentru proprietățile lor - o măsură cu efecte regretabile după părerea anumitor specialiști.

De aceea, profesorul universitar doctor în macroeconomie și economie europeană, Mircea Coșea, ne-a precizat câteva aspecte în legătură cu recomandările FMI.

Vezi și: Taxa pe carbon propusă de FMI ar avea efecte de „neuitat”. Coșea: Ar duce la o scădere considerabilă a nivelului de trai

Încă puțin și vom dori să trăim la rulotă

„Eu sper că inteligenții clasei politice românești, cei care ne conduc acum, vor ține seamă de dificultățile pe care aceste taxe le impun și că nu  se vor grăbi, așa cum s-au grăbit în alte situații - de a pune imediat în practică niște recomandări pe care cineva le face, fie că e UE sau altcineva, și care nu sunt bine studiate din punctul de vedere al efectelor la nivel național. Diferențele dintre țări se păstrează chiar dacă sunt membrele aceleiași comunități europene.”, ne-a spus Mircea Coșea.

De taxa amprentei pe carbon nu scapă nici chiriașii. Va fi afectată și natalitatea

 

„Toate aceste taxe vin, până la urmă, la utilizatorul final - care în linii mari e cumpărător sau consumator. Deci, consumatorul de spațiu - care poate fi un chiriaș - sigur că va suporta creșterea. Proprietarul va repartiza aceste creșteri către cei care îi aduc profitul în afacere. Sigur că va fi un efect destul de negativ asupra sferei imobiliarului în general. Prețurile vor crește, iar într-o țară ca România lucrurile merg până foarte departe, inclusiv la problema natalității. Noi avem o creștere demografică mică, iar ea este și pentru că tinerele familii nu au posibilitatea să aibă un cămin, să aibă un adăpost pentru familie și copii. Măsura va afecta în mod sigur și acest aspect.”, a mai punctat profesorul.

Impozitul progresiv nu ameliorează efectele unei așa-zise taxe pe amprenta de carbon

„Impozitarea progresivă va aduce încă o cheltuială în plus pentru că el se aplică cu investiții mari, iar ce se vorbește acum este un mod foarte lejer de a aborda lucrurile, fără să existe o idee foarte serioasă asupra unei astfel de schimbări. Impozitul progresiv pe venit, nu pe salariu, se aplică numai după ce cunoști foarte bine schema veniturilor dintr-o țară. Dau un exemplu, poți avea pe cineva care nu are niciun venit salarial sau de pensii, dar care are venituri foarte mari din chirii. Trebuie să știi foarte bine fiecare ce are ca să știi cum îl impozitezi.”, a mai precizat Mircea Coșea.

Impozitul progresiv va susține economia neagră nefiscalizată dacă e introdus fără un plan bine gândit

Diminuarea creșterilor salariale și de pensii

„Impozitarea progresivă înseamnă că trebuie să ai în vedere o anumită perioadă de tranziție și o investiție foarte mare. Trebuie să știi că, de la început, în perioada de introducere se va amplifica economia neagră, nefiscalizată. În al doilea rând, impozitul progresiv va diminua creșterile salariale și creșterile de pensii pentru că intrarea salariului într-un plafon diferit, chiar și cu un leu, ți se aplică o nouă taxe. De fapt, ce ai câștigat prin creștere, pierzi prin impozit. E o chestiune complicată. Nu e adevărat ce se spune, că în toată lumea s-a introdus. Nu e adevărat, sunt diferite etape, diferite perioade, anumite activități care sunt luate în seamă. În Germania, de exemplu, introducerea unei anumite părți din impozitul progresiv a însemnat crearea unei noi meserii - meseria de contabil angajat de oameni care să le facă calculele pentru că e foarte complicat.”, a încheiat Mircea Coșea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel