Ministerul de Finanțe anunță că vinde titluri de stat neimpozitabile deși chiar el ar fi propus impozitarea cu 10%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Statul ne anunță că ne vinde titluri de stat neimpozitabile. Ar fi fost ideal dacă nu ar fi propus chiar Ministerul de Finanțe impozitarea cu 10%. 

”Începând de azi, 18 septembrie 2023, românii pot accesa o nouă tranșă de titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,25% și, respectiv, 7,10%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. În 2023, în cele 8 ediții ale Programului, românii au investit peste 7,56 miliarde de lei, iar numărul total al subscrierilor este unul consistent – peste 178 de mii, anunță Ministerul de Finanțe. 

”Am lansat astăzi noi ediții atât pentru TEZAUR, cât și pentru FIDELIS. Ne adresăm astfel tuturor celor care vor să-și investească economiile în instrumente financiare sigure, neimpozabile, cu maturități diferite și randamente atractive. Așadar, fie că sunt rezidenți sau nerezidenți, fie că vor să depună economiile direct de acasă, să meargă la bancă sau la Poștă, ne asigurăm cã instrumentele noastre sunt accesibile și potrivite pentru toate nivelurile de economii și în toate mediile, fiind structurate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecăruia”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Asta deși chiar de la Ministerul de Finanțe a venit propunerea ca titlurile de stat să fie impozitate. 

Citește mai multe despre impozitatea titlurilor de stat aici: Măsura absolut inexplicabilă pe care vrea să o ia Guvernul. Este fără precedent în lume. Era cea mai sigură investiție

”Titlurile de stat pot fi cumpărate:

- Între 18 septembrie – 12 octombrie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;

- Între 18 septembrie – 13 octombrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;

- Între 18 septembrie – 12 octombrie 2023 în mediul urban și 18 septembrie – 11 octombrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.  De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publică,www.posta-romana.ro.

Tot astăzi, 18 septembrie, Ministerul Finanțelor lansează a treia ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory, Rock FM. Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. Perioada de desfășurare este 18 septembrie – 03 octombrie.

În afară de tranșa specială, ediția FIDELIS care debutează astăzi va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,25% și respectiv 7,10%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%” mai arată comunicatul de presă citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel