De noaptea minții! Cum vrea Parlamentul să reducă numărul de accidente în România, țara în care se moare ca la război pe șosele / video
România și-a asumat prin PNRR să reducă cu 25% numărul de accidente rutiere soldate cu decese sau răniți grav până în 2026. Și paradoxul paradoxurilor, Parlamentul a crescut limita de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres.
Parlamentul a adoptat proiectul de lege inițiat de USR care prevede creșterea vitezei de circulație pe drumurile expres la 120 km/h. Actul normativ merge la promulgare la președintele Iohannis. Adoptarea legii a venit „fix la timp” pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă varianta de ocolire a orașului Balș.
Sunt două probleme: 1. nu avem prea mulți kilometri de drumuri expres și 2. cum să reduci numărul accidentelor dacă tu crești limita maximă de viteză?!
Despre acest subiect l-am întrebat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, la interviurile DC News.
„Mai avem o problemă. Capacitatea mașinilor este mult prea crescută pentru infrastructura pe care o avem în România. Și eu am copil, nu vreau să i se întâmple ceva sau să fie omorât pe șosele. Tu, legislativ, trebuie să vii și să faci ordine. Românii trebuie să înțeleagă că doar așa le aperi viața”, a spus Marcel Ciolacu.
„Pe E85, drum expres, sunt cele mai multe accidente”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„Nu trebuie să mă certați pe mine că un parlamentar vine cu o astfel de idee. Certați-mă doar pentru ce fac eu. Orice parlamentar are dreptul la inițiative. Nu cred că va trece o astfel de inițiativă”, a zis președintele PSD.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă a USR care prevede majorarea de la 100 km/h până la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres.
S-au înregistrat 283 voturi “pentru” şi o abţinere.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres.
Limita maximă de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres este 120 km/h, faţă de 100 km/h cum este în prezent, au stabilit deputaţii.
De asemenea, vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru autovehiculele din categoriile A şi B vor fi: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres (faţă de 100 km/h cum este acum), 100 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum), 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.
“Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h”, au mai stabilit deputaţii.
Totodată, pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile.
“Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers”, mai prevede proiectul.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Vedeți aici subiectul:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News