De la vreme de vară, la zile cu ploi și vânt puternic. Mihai Huştiu, meteorolog ANM: Temperatura va scădea accentuat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

Avem temperaturi de vară la sfârșit de martie. Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a anunțat că au fost înregistrate temperaturi maxime de până la 30 de grade, fiind consemnate astfel mai multe recorduri. Acesta a precizat că mâine va fi și mai cald, apoi vin ploile.

"Avem parte de un final de martie cu temperaturi extrem de ridicate. Și ieri am atins 30 de grade la Giurgiu, 27 de grade și în Capitală, am consemnat 41 de recorduri lunare, a fost practic cea mai caldă zi de martie la 41 de stații meteo. 

De asemenea, și noaptea care a trecut a fost foarte cald, în special în partea de vest a țării, unde am avut noi recorduri pentru cele mai ridicate temperaturi minime, la un număr de 29 de stații meteo, iar astăzi temperaturile chiar mai cresc față de ieri. 

Când va fi cea mai călduroasă zi din acest interval

Putem avea mai multe localități cu temperaturi de 30 de grade, iar cea mai caldă zi din acest interval pare a fi ziua de luni, când în sudul și estul țării vremea devine călduroasă. Cu alte cuvinte, pe areale destul de extinse vom avea temperaturi de 30 și chiar 31 de grade. 

Sunt temperaturi cu mult mai ridicate față de ce ar fi normal la început de aprilie, însă și instabilitate atmosferică se va accentua.

Apoi vin ploile

Totul pentru că din noaptea de luni spre marți, un front atmosferic rece va avansa dinspre Europa Centrală și va determina în principal intensificări de vânt susținute în noaptea de luni spre marți în jumătatea de vest a țării, unde vor fi rafale de 60-70 km/h, la munte peste 100 km/h, iar ziua de marți va fi vântoasă în toată țara. Vânt, așadar, foarte intens pe măsură ce frontul atmosferic va traversa țara, iar precipitațiile așteptate vor prefera partea de vest, centru și nord. Vor fi mai ales averse, posibil și descărcări electrice, iar pe crestele munților, odată cu răcirea vremii, așteptăm chiar lapoviță, la înălțimi de peste 1700-1800 de metri.

Temperatura va scădea accentuat marți, cel puțin în zona intracarpatică a țării: temperaturi de 10-11 grade prin Maramureș, în partea de sud, 23-25 de grade cel mult în extremitatea de sud-est. 

Cu alte cuvinte, o schimbare semnificativă, dacă ne raportăm la ziua de luni, când vor fi 31 de grade, marți scăderea va fi de mai mult de 10 de grade în anumite zone al țării, chiar 15 grade mai puțin în nord-vestul și centrul țării, urmând ca în zilele următoare temperaturile să fie ceva mai coborâte, dar tot peste normal în partea de sud și sud-est. 

Acolo vor fi temperaturi de 23-24 de grade, în nord şi centru mai apropiate, iar precipitațiile pe care le așteptăm vor fi slabe cantitativ, mai ales în jumătatea de nord a țării", a spus meteorologul ANM Mihai Huştiu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel