De la „Bill Gates al Marii Britanii” la „cel care a țepuit HP cu 4 miliarde de dolari. Mike Lynch riscă până la 25 de ani de închisoare
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Unul dintre cei mai promițători afaceriști IT din acest secol ai Marii Britanii va fi prezentat în fața judecătorilor.

Mike Lynch, cunoscut ca un magnat al tehnologiei și denumit adesea „Bill Gates al Marii Britanii”, a petrecut ultimele 10 luni în San Francisco, purtând la gleznă o brățară GPS și fiind supravegheat non-stop de doi gardieni înarmați. În această săptămână, el se îndreaptă spre tribunal pentru a începe o luptă dificilă pentru libertatea sa, conform The Guardian.

Au trecut 13 ani de când o companie emblematică din Silicon Valley a achiziționat afacerea lui Lynch printr-o preluare de proporții care părea să-i confirme statutul de unul dintre cei mai străluciți tehnologi din Marea Britanie. Acum, acea tranzacție este în centrul unui proces penal pentru fraudă. Dacă va fi condamnat, Lynch ar putea să petreacă până la 25 de ani în închisoare.

Cum a ajuns cunoscut

Căderea sa a fost spectaculoasă. În calitate de co-fondator al Autonomy, o firmă de software care a devenit un punct de referință în scena tehnologică britanică, Lynch a fost lăudat pentru realizările sale în afaceri: i s-a acordat un OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse antreprenoriatului în 2006, și a fost numit în 2011 în consiliul de știință și tehnologie al fostului prim-ministru David Cameron. A făcut parte din consiliul de administrație al BBC și a înființat o firmă de investiții care a susținut Darktrace, firma de securitate cibernetică.

Acum, Lynch se pregătește să înceapă o bătălie grea pentru a convinge un juriu că punctul culminant al carierei sale – achiziția Autonomy de către Hewlett-Packard – nu a fost bazată numai pe minciuni.

Probabilitățile împotriva lui sunt mari. Procurorii federali americani au un palmares temut și majoritatea inculpaților preferă să se declare vinovați decât să meargă în proces. O analiză realizată de Pew Research Center în anul trecut a constatat că, din 71.954 de inculpați în cazuri penale federale în 2022, doar 2,3% au ajuns la proces. Doar 0,4% au fost achitați.

De ce poate fi închis pentru cum a prezentat Autonomy

Lynch, care a pledat nevinovat, va trebui să demonteze acuzațiile legate de modul în care a construit, condus și prezentat Autonomy lumii. Atenția în sala de judecată se va îndrepta rapid către o după-amiază de joi din august 2011.

La zece minute după închiderea zilei la Wall Street, HP a dezvăluit un plan ambițios. Cel mai mare producător mondial de computere personale de la acea vreme se săturase de fabricarea acestora și dorea să se transforme din producător de hardware în gigant al software-ului. Singura problemă era că software-ul reprezenta doar 3% din vânzările sale. Autonomy, o companie de software și date în plină expansiune, foarte mediatizată, care avea printre clienți pe Coca-Cola și Nestlé, părea să fie răspunsul.

HP a acceptat să cumpere Autonomy într-o tranzacție de 7 miliarde de lire sterline pentru a “accelera viziunea strategică de a domina decisiv și profitabil” industria software-ului. Léo Apotheker, CEO-ul HP, a declarat că achiziția este “foarte profitabilă și global respectată”, cu un “model de afaceri atractiv” și o conducere “bine gândită”.

Pentru Autonomy și pentru omul care a construit-o, achiziția a fost o confirmare extraordinară (și profitabilă). “Aceasta este o zi memorabilă,” a spus Lynch.

La scurt timp după, dezastrul a început

Însă petrecerea nu au durat mult. Apotheker a fost demis la cinci săptămâni după aceea, iar Lynch a părăsit funcția de CEO al Autonomy la mai puțin de un an după preluare, deoarece firma sa nu a reușit să îndeplinească așteptările în cadrul HP. Situația nu a întârziat să se înrăutățească.

Până în noiembrie 2012 - la doar 15 luni după ce tranzacția a fost dezvăluită pentru prima dată - situația s-a deteriorat rapid și catastrofal. HP, care a cumpărat în cele din urmă Autonomy pentru 10,3 miliarde de dolari, și-a redus valoarea cu 8,8 miliarde de dolari și a acuzat “grave nereguli contabile, eșecuri de divulgare și reprezentări false la Autonomy” înainte de achiziție. HP vrea să recupereze 4 miliarde de dolari de la el.

Lynch a declarat că a fost șocat de acuzații. “Respingem categoric acest lucru; nu există niciun adevăr în aceasta,” a spus el la BBC, sugerând că Autonomy a fost gestionată “foarte prost” de noul său proprietar, pe care l-a acuzat că folosește aceste acuzații pentru a distrage atenția de la rezultatele financiare dezamăgitoare. “A pierdut aproximativ jumătate din personal înainte de plecarea mea - întreaga echipă de conducere - și valoarea acelei companii a scăzut, iar acum au fost forțați să o scoată din evidență.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel