Data publicării:

De frica iernii, nemții au început să-și cumpere calorifere electrice. Peste 600.000 au fost vândute în primele 6 luni ale anului 2022

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Tot mai mulți nemți au început să-și cumpere calorifere electrice, pe fondul temerii că Rusia ar putea stopa furnizarea de gaze la iarnă. Cu toate acestea, specialiștii spun că achiziționarea de calorifere electrice nu este o măsură optimă.

Vânzările de calorifere electrice au crescut, pe măsură ce germanii se pregătesc pentru o posibilă criză energetică în această iarnă.

Aproximativ 600.000 de calorifere au fost vândute în Germania în primele șase luni ale anului 2022, potrivit firmei de cercetare de piață GFK -- o creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dar experții au avertizat împotriva acestei idei, spunând că este mai scump să folosești un calorifer electric și că utilizarea simultană a acestora ar putea cauza întreruperi de curent.

„A existat o creștere uriașă a vânzărilor de calorifere electrice în ultimele două luni, iar caloriferele [pe care le] avem la îndemână se epuizează”, a declarat Frank Doring, proprietarul magazinului de electricitate Eisen Doring din Berlin.

„Nu pot comenta când furnizorii vor aduce calorifere noi. Pentru că toți sunt deja epuizați. Aceasta este o mare problemă.”, a adăugat el. 

Germania depinde foarte mult de importurile rusești de energie, iar reducerile repetate ale Gazprom ale livrărilor de gaze au stârnit temeri că Rusia ar putea întrerupe livrările pentru a încerca să câștige o pârghie politică asupra Europei, care a impus sancțiuni ample împotriva Moscovei ca urmare a invaziei din Ucraina, scrie Euronews.

Gazprom dă vina pe sancțiunile occidentale pentru limitarea aprovizionării cu gaze a Europei prin Nord Stream 1. Olaf Scholz spune că nu asta e problema

 

Gazprom a declarat miercuri că sancțiunile occidentale au făcut „imposibilă” livrarea unei turbine esențiale pentru aprovizionarea cu gaze rusești către Europa, indicând că monopolul de stat rusesc nu va crește fluxurile înainte de o probabilă criză energetică în cursul acestui an.

Rusia dă vina pe măsurile punitive pentru prevenirea returnării turbinei fabricate de Siemens, despre care Gazprom susține că o obligă să limiteze livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Cancelarul german Olaf Scholz a dat anterior vina pe Rusia, pentru întârzierile în instalarea turbinei, acuzând-o că nu a preluat echipamentul.

„Este evident că nimic – absolut nimic – nu stă în cale ca această turbină să fie transportată în Rusia și instalată acolo”, a spus el.

Gazprom a redus fluxurile de gaze prin Nord Stream 1

Gazprom a redus fluxurile de gaz prin NS1 la 60% din capacitate la mijlocul lunii iunie, apoi le-a redus și mai mult săptămâna trecută, pe măsură ce disputa turbinelor se prelungea.

Compania a declarat joi că sancțiunile din Canada, Marea Britanie și UE „și discrepanța dintre situația în cauză și obligațiile contractuale ale Siemens” au însemnat că turbina nu a putut fi livrată.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Rusia vrea garanții că Siemens Marea Britanie nu va opri turbina și Canada va returna toate turbinele trimise acolo pentru reparații (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel