De Ce vrea şeful protecţiei animalelor să extermine câinii maidanezi din Capitală
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
maidanezi
maidanezi

Directorul ASPA, Robert Lorentz, susţine că în timpul verii câinii devin agresivi şi că 50% dintre maidanezi sunt bolnavi de letospiroză, boală transmisibilă la om. Afirmaţiile sale sunt contrazise de medicul veterinar Liviu Gaiţă, care susţine că această boală este una extrem de rară în rândul câinilor și agresivitatea nu a crescut din cauza căldurii.

Conform cifrelor avansate de Lorentz, 10.000 de oameni au fost muşcaţi de maidanezi de la începutul anului și până în prezent. Dacă această cifră ar fi adevărată ar însemna că 47 de oameni sunt muşcaţi zilnic în Capitală. Şeful ASPA susţine că numărul celor muşcaţi de maidanezi a crescut în timpul verii pentru că aceștia devin mai agresivi din cauza căldurii.

Veterinarul Liviu Gaiţă îl contrazice însă pe Lorentz. "În sezonul cald câinii stau ascunşi ziua, la umbră, şi dorm. Ei sunt mai activi în timpul nopţii. Nu am observat semne de nervozitate în această perioadă", a spus Gaiţă.

De asemnea, Lorentz a mai lansat ipoteza că 50% din câinii capitalei ar avea leptospiroză.   "Este o boală extrem de gravă care se transmite la om, iar cei mai predispuşi să o facă sunt copiii. Boala se ia prin contactul cu urina animalului bolnav. Copii se joacă cu mânuţele în nisipul pe care au urinat câinii infectaţi şi se îmbolnăvesc. Dintr-un studiu făcut de cei de la Institutul Cantacuzino a reieşit că aproximativ 50 la sută dintre câinii străzii sunt bolnavi de leptospiroză", a declarat pentru Gândul, Lorentz.

Liviu Gaiţă a explicat pentru DeCeNews că această boală este extrem de rară în rândul populaţiei canine. "Incidenţa leptospirozei în rândul populaţiei canine din Bucureşti este foarte scăzută, e o boală rară. Nu ştiu pe ce se bazează domnul Lorentz. Eu ştiu că sunt câteva cazuri pe centura de lacuri a Capitalei, dar şi acestea sunt izolate şi rare", a precizat acesta.

Primăria a întrerupt contractul cu firma care steriliza gratuit câinii maidanezi

Iniţiatorul legii pentru Protecţia Animalelor, Marius Marinescu, a precizat pentru DeCeNews că în acest moment  60% dintre câinii din Capitală sunt sterilizaţi. " Cu certitudine 60% dintre ei sunt sterilizaţi deci este foarte greu de crezut că 50% dintre câini au leptospiroză. Câinii devin agresivi când sunt atacaţi sau dacă nu sunt sterilizaţi în perioadele de împerechere, nu de la căldură ", a precizat acesta.

Marinescu aruncă  vina pe Primăria Capitalei şi spune că Oprescu a refuzat să mai prelungească contractul cu asociația Vier Pfoten, care steriliza gratuit câinii din Capitală. "Vier Pfoten steriliza în mod gratuit câinii. Să ne spună Oprescu de ce nu a dus mai departe contractul. Primarii au tot interesul să ţină câinii pe străzi pentru că primesc fonduri pentru sterilizarea lor. Dacă nu mai au câini, pierd fondurile, de asta nu îi sterilizează", a mai adăugat Marius Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel