De ce unii oameni nu se îngrașă, chiar dacă mănâncă foarte mult
În timp ce unii oameni trebuie să fie atenți la tot ceea ce pun în gură, pentru a-și menține greutatea ideală, alții pot mânca oricât de multe dulciuri și grăsimi doresc, fără să ia nici măcar un kilogram în plus. Care este secretul? De ce unii oameni par să nu se îngrașe niciodată?
Ei bine, adevărul este că nu există un răspuns simplu la această întrebare. După cum vei vedea pe parcursul acestui articol, sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar și comportamentali, astfel încât măsura în care fiecare dintre acești factori intervine la un anumit individ poate varia foarte mult.
În general, se observă că tendința de a lua sau nu în greutate pare să implice un factor genetic. Practic, genetica modifică celulele cunoscute sub numele de lipocite (sau adipocite), care au o capacitate mai mare de a stoca grăsimi, scrie Live Science. De asemenea, diferențele de metabolism pot face ca unele persoane să ardă mai multe calorii decât media pentru a menține organismul în funcțiune. Studiile efectuate pe gemeni au arătat că genetica are o contribuție importantă la greutatea noastră corporală.
Este ca şi cum unele persoane sunt programate din naștere să ardă mai multe calorii decât altele, chiar și atunci când fac aceleași activități. Pe baza acestui principiu, putem spune că cei care sunt cunoscuți popular drept "scândură" prezintă această caracteristică deoarece genetica lor a favorizat o eficiență energetică mai bună.
Sportul face diferenţa
Activitățile fizice pot face, de asemenea, diferența, deoarece unii oameni pur și simplu se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat sportivi. De exemplu, este posibil ca o persoană să nu facă antrenament fizic sau să nu meargă la sală, dar să se plimbe des, să aibă un loc de muncă activ sau să-și petreacă toată ziua alergând după copii. În cele din urmă, acest lucru ajută și la arderea caloriilor. Cu cât te miști mai mult, cu atât mai multe mitocondrii din celulele musculare vor crește în număr și activitate. Deoarece au nevoie de energie pentru a îndeplini aceste funcții, acest lucru înseamnă mai multe calorii arse.
Practic, multe persoane care par să mănânce ceea ce le place fără să ia în greutate nu mănâncă mult mai mult decât alți oameni. De exemplu, unele persoane care consumă înghețată sau prăjituri de câteva ori pe zi pot compensa în mod natural acele calorii suplimentare prin faptul că mănâncă mai puțin la mesele din restul zilei. Cu alte cuvinte, raționamentul din spatele acestui lucru este că, dacă aduni caloriile acestor persoane, s-ar putea să constați că nu mănâncă atât de mult pe cât crezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News