De ce unele vise par atât de reale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce unele vise par atât de reale / Foto: Pixabay, de Anke Sundermeier
De ce unele vise par atât de reale / Foto: Pixabay, de Anke Sundermeier
Află în articol de ce unele vise par atât de reale.

Visele au avut o putere puternică asupra minții umane din totdeauna. De îndată ce oamenii au putut să scrie, ei au început să documenteze visele. Dar pentru toate zecile până la sutele de mii de ore pe care le petrecem dormind de-a lungul vieții, ne amintim doar anumite vise mult timp după trezire. Acestea se numesc vise vii, scrie Insider.

Ceea ce face ca unele vise să fie atât de vii și memorabile poate spune ceva despre visul în sine, despre ce se întâmplă în viața ta reală sau despre ambele.

"Este normal să ne amintim visele și este, de asemenea, normal să nu ni le amintim", a spus Jennifer M. Mundt, director al Laboratorului de Medicină Comportamentală a Somnului și Programului de Formare de la Universitatea Northwestern.

Uneori, însă, visele pot deveni atât de vii și tulburătoare încât îți perturbă somnul. Când acest lucru se întâmplă în mod regulat, vă poate pune în pericol sănătatea.

Când visezi cel mai viu

Indiferent dacă ne amintim sau nu, oamenii visează în fiecare noapte în timpul somnului. Un ciclu obișnuit de somn durează aproximativ 90 până la 110 de minute și trece între două etape principale: mișcarea oculară lentă și somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM).

În timp ce visele pot apărea vii în oricare dintre etapele de somn, în timpul somnului REM acestea par mult mai reale deoarece atunci activitatea creierului crește.

De fapt, cercetările arată că nivelurile de activitate a creierului în timpul somnului REM sunt comparabile cu atunci când suntem treji. Și unele zone ale creierului sunt și mai active. Acest lucru ne poate ajuta să explicăm de ce visele visate în timpul somnului REM pot fi atât de reale.

De ce visele tale sunt uneori tulburătoare

Nu există un răspuns solid cu privire la motivele pentru care oamenii visează, dar de ce ne amintim anumite vise mult mai clar? În primul rând, sincronizarea joacă un rol cheie.

Pe parcursul nopții, trecem prin patru până la șase cicluri de somn. Cu fiecare ciclu suplimentar, petrecem puțin mai mult timp în REM, așa că avem mai mult timp să visăm. Prin urmare, este mai probabil să ne amintim vise mai aproape de trezire, comparativ cu imediat după adormire. De asemenea, este mai probabil să vă amintiți un vis dacă vă treziți în mijlocul unui ciclu REM.

Pe lângă sincronizare, visul însuși contează



Cu cât visul este mai frapant și mai intens, cu atât este mai probabil să-l amintești, a spus Alan Eiser, profesor asistent clinic adjunct de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan și consultant la Centrele de Tulburări ale somnului din Michigan.

Mai mult, "este mai probabil să ne amintim vise dacă... sunt supărătoare sau dacă încercăm în mod conștient să ni le amintim", a adăugat Mundt.

În special, visele supărătoare sau anormale sunt un efect secundar comun al anumitor medicamente, inclusiv medicamente cardiovasculare numite beta-blocante, antidepresive precum venlafaxina și, în cazuri mai rare, medicamente pentru insomnie.

Coșmarurile sunt, de asemenea, asociate cu afecțiuni medicale precum narcolepsia, tulburarea de stres post-traumatic, sarcina și recuperarea după abuzul de alcool și abuzul de substanțe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel