De ce unele vieți costă mai mult decât altele? De ce nu există o sumă medie? Avocat Cuculis: Este exclus așa ceva! Ar fi cea mai mare greșeală!
Avocatul Cuculis a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre motivația din spatele afirmației că „unele vieți costă mai mult decât altele“.
Un bărbat care a ucis o adolescentă de 17 ani în clădirea dezafectată a fostei băi publice din municipiul Ploieşti a fost condamnat, miercuri, la 10 ani de închisoare, decizia instanţei nefiind definitivă. magistraţii au admis în parte acţiunile civile formulate în acest dosar şi l-au obligat pe inculpat la plata unor daune morale în valoare totală de 76.000 de euro.
În schimb, când un medic încerca să salveze o viață, dar a făcut o greșeală, deci în timp ce încerca să facă un bine, nu ucigând, cu bună știință, ca în cazul de mai sus, a trebuit să dea daune morale în valoare de aproape jumătate de milion de euro. Mai exact, C. B, medic la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În plus, acesta trebuia să-i plătească familiei pacientei moarte, în solidar cu spitalul, despăgubiri morale de peste 400.000 de euro. În urma unei greșeli a medicului, o tânără de 17 ani a decedat la spitalul din Târgu-Jiu, la două zile după ce s-a internat cu diagnosticul de amigdalită (citește continuarea AICI).
Avocatul Cuculis explică de ce unele vieți costă mai mult decât altele
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Adrian Cuculis, avocat, a venit cu mai multe exemple pentru a justifica particularitatea situațiilor și diferențele mari între daunele morale care se aplică diferitelor cazuri:
„Unele vieți costă mai mult decât altele pentru că fiecare, în mod particular, simte suferința într-un mod particular. Daunele morale nu se grefează pe viață, ci pe ceea ce simte persoana care a pierdut viața de lângă ea. Spre exemplu, într-un caz, mama a luat daune de un milion de euro, pentru că era cea care a trăit cu copilul și a stat cu copilul, pe când tatăl a luat daune de 500.000 de euro pentru că a fost despărțit de copil și se aflau la o distanță mare.
Spre exemplu, într-un dosar, nu poți să ceri, după ce nu ți-ai văzut mama timp de 20 de ani și nu i-ai adus o cană de apă, daune de câteva milioane de euro, în comparație cu un copil, soț sau o rudă care a stat cu femeia respectivă zi de zi, a îngrijit-o și i-a dat de mâncare. Daunele morale, în esența lor, sunt caracterizate de acele daune care sunt transpuse prin suferința particulară a fiecăruia și nu pot avea o valoare predeterminată la pronunțarea unei hotărâri.“, a spus avocatul Cuculis.
L-am întrebat pe Adrian Cuculis și dacă s-ar putea ajunge la o sumă în care să se încadreze toate cazurile, pentru a avea o echitate în sancționarea acestora. Răspunsul avocatului a fost, însă, unul tranșant:
„Este exclus așa ceva! Ar fi cea mai mare greșeală! În schimb, ar trebui să existe o practică ceva mai clară și mai unitară, pentru că sunt daune morale pentru pierderi de vieți în accidente auto, unde nu poți să dai 60.000 de euro pentru un părinte. Am un caz, la Timișoara, unde și-au pierdut copilul într-un accident auto, și părinții au primit pe fond câte 150.000 de euro, iar în apel le-au redus daunele la 60.000 de euro de fiecare. Asta mi se pare o mizerie, însă, în cazul medicilor, noi cerem milioane de euro, avem multe cazuri“, a spus avocatul Cuculis.
De ce medicii sunt taxați atât de dur?
„În cazul medicilor, te duci, teoretic, fără să te aștepți că îți taie vreo mână. Atunci, ca să dai un exemplu în societate, rolul instanței de judecată e și să stopeze orice fel de revoltă publică și de indignare publică.
În dosarul de la Arad, spre exemplu, noi am câștigat daune de 1,5 milioane de euro, unde o fetiță a fost ucisă de concubinul mamei, iar cazul exemplificat de dvs. este o chestiune particulară.“, a conchis Adrian Cuculis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News