1. Ai grijă să fie cald în bucătărie când pregăteşti aluatul pentru cozonaci şi toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Ouăle abia scoase din frigider sau laptele rece vor împiedica aluatul să crească pufos şi să se coacă uniform.
2. Încălzeşte puţin laptele când pregăteşti maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Dacă opăreşti drojdia, aceasta îşi va pierde din proprietăţi.
3. Foloseşte lapte gras şi proaspăt şi adaugă, eventual, câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta zahărul şi drojdia să dospească.
4. Poţi adăuga şi o lingură de smântână grasă sau de untură curată, ca să sporeşti cantitatea de grăsime din aluat.
5. Cerne făina şi adaugă treptat cantităţi mici, în ploaie. Frământă bine de fiecare dată, până când încorporezi toată cantitatea de făină, iar aluatul devine elastic.
6. Opăreşte nuca pentru umplutură cu puţin lapte fierbinte, înainte de a face compoziţia. Nu va mai avea gust amărui.
7. Freacă ouăle cu puţină sare înainte de a le adăuga în aluat. Sarea va spori culoarea gălbenuşului, iar cozonacii vor fi mai frumoşi.
8. Foloseşte doar ouă de găină, pentru că ouăle de raţă sau de gâscă sunt prea dense şi nu vor lăsa aluatul să crească pufos.
9. Nu deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute după ce ai pus cozonacii.
10. Ca să nu se ardă cozonacii, pune hârtie de copt unsă cu ulei în tăvile de copt.
Bonus: Rețetă de cozonac pufos care se desface fâșii
Ingrediente
1 kg făină (cernută din nou înainte de a o folosi)
200 g zahăr
450 ml lapte (cald)
100 g unt cu 80% grăsime
4 ouă
coajă de la o lămâie rasă (dacă nu este tratată chimic)
35 g drojdie proaspătă
15-20 g sare
Umplutură
500 g nucă (măcinată)
200 g zahăr
250 ml lapte (cald)
2 linguri cacao pudră
esenţă de rom
esenţă de vanilie
Vezi și: INGREDIENTUL care NU trebuie să LIPSEASCĂ din compoziția SARMALELOR. Este obligatoriu!
Alte ingrediente
ciocolată neagră (dată pe răzătoare sau tocată mărunt)
stafide
rahat (tăiat cubuleţe mici)
mac
zahăr tos
Cum se prepară
Prima dată, te ocupi de cocă. Mai întâi, pregăteşte drojdia, amestecând-o cu puţin zahăr şi apă călduţă sau lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. Apoi, în laptele care a rămas, toarnă zahărul şi amestecă până când se topeşte, potrivit stirilekanald.ro.
Într-un bol încăpător, toarnă făina, iar peste ea adaugă drojdia şi ouăle, apoi treptat amestecul de lapte cu zahăr. Spre final, introdu sarea, untul şi coaja de lămâie. După ce totul s-a omogenizat şi obţii o cocă uşor lipicioasă, e necesar să laşi la dospit acest aluat de cozonac.
Apoi, adaugă într-un bol nuca, peste care e necesar să torni laptele cald, zahărul şi celelalte ingrediente. Poți pune şi câteva pătrățele de ciocolată neagră, amară, pe care le poţi mărunţi la un aparat special sau le poţi rade, stafide, rahat sau alte astfel de ingrediente. Se omogenizează totul până când se formează crema.
După ce aluatul a crescut, stropeşte blatul de lucru cu puţin ulei, plasează pe el coca ce a crescut şi împarte-o în două. Iei fiecare bucată în parte, o întinzi bine, iar peste ea pui jumătate din cremă şi rulezi, după care așezi acest cozonac cu nucă în tavă. La fel faci şi cu următoarea bucată. Peste, poţi să ungi cozonacii cu ou şi să presari deasupra mac şi zahăr tos. Apoi, laşi cozonacii în tăvi, să mai crească pentru încă 60 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă