Data publicării:

De Ce ţine la secret Cseke Attila un raport al BM. Statului i se cere să asculte „vocea pacienţilor“ şi să dea legi anti şpagă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
medic_spaga
medic_spaga

Alegeri prezidentiale 2024

Banca Mondială a făcut o analiză a mai multor sectoare, printre care și al Sănătății, raportul fiind gata în 28 aprilie 2011. De aproape trei luni, Ministerul și CNAS țin secret acest document. Motivul: Banca Mondială recomandă guvernului să „aplice un mecanism oficial prin care să se asigure că sunt auzite vocile pacienților“.  Mai mult, în raport se vorbește despre marile inegalități din domeniu, cu o blocare a accesului celor săraci, care nu pot da șpagă, la tratamente de calitate, despre eșecul unor instituții medicale și despre migrația specialiștilor. DeCe News a intrat în posesia unor capitole din acest raport, care indică probleme începând de la nivelul primului ministru.

BM susține că oamenii care nu dau şpagă nu primesc tratament

Raportul pleacă de la constatarea că România are o problemă legată de sărăcie și echitate. ”Dintre țările UE, România s-a clasat pe locul doi în ceea ce privește populația cu risc de sărăcie, în 2008, cu 23%, chiar înaintea Letoniei. Dată fiind această inegalitate, ar fi de dorit ca guvernul să elaboreze politici specifice pentru a se asigura că persoanele sărace au acces la îngrijiri. Cei săraci se confruntă cu probleme semnificative privind accesul la asistență medicală, poate și din cauza faptului că nu își pot permite plăți informale la furnizori. Cea mai mare parte a subvențiilor acordate de guvern merge spre cei bogați, care își permit să facă plăți informale către furnizori”, scrie în raportul BM.

Experții Băncii recomandă introducerea de tichete, care să finanțeze tratamentul celor săraci și dezvoltarea asigurărilor private, pentru ca persoanele cu venituri mari să iasă din grija statului. Se mai sugerează revizuirea legislației, astfel încât să se reglementeze plățile informale.

Comisia de Acreditare a Spitalelor ar trebui desființată

Analiza Băncii Mondiale recomandă desființarea unei instituții inutile, care nu și-a realizat obiectivele, respectiv Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, aflată în subordinea premierului și coordonată de un funcționar cu rang de secretar de stat. Finanțată de peste doi ani de zile, CONAS nu a produs nimic concret, iar rolul acesteia a fost total ignorat când s-a luat decizia politică a închiderii spitalelor, la începutul acestui an.  ”Analiza Funcțională a constatat că sistemul de reglementare a calității este defectuos. CONAS nu deține instrumente tehnice de măsurare a calității și lucrează extrem de încet”, se arată în raport, la pagina 18.

Banca Mondială mai recomandă schimbarea atitudinii față de medicii de familie și cei din policlinici, insistând pe introducerea unor ”stimulente pozitive”. Până acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a bazat pe constrângeri, în relația cu  medicii de familie. BM scrie clar: ”constrângerile din actualul contract cadru care limitează efectiv volumul de activități al medicilor de familie și din ambulatoriu și recalcularea trimestrială a valorii punctelor ar putea decala orice potențiale  beneficii din ajustarea tarifelor de plată în sine”.

Pentru spitale, BM recomandă renunțarea la contractele obligatorii, eliminarea ajustărilor DRG în funcție de spital și limitarea plăților la clasificarea spitalelor (după nivelul în cadrul rețelei). Raportul remarcă faptul că nu s-a pus încă în aplicare un mecanism care trebuia dezvoltat odată cu introducerea Asigurărilor, în 1999, cerând ”aplicarea unor mecansime financiare pentru plata serviciilor prin rețeaua de trimiteri, astfel încât banii să vină în urma pacientului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel