De ce ţi se umflă degetele
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Degetele se umflă din diverse cauze şi multe dintre ele sunt inofensive. Dar, uneori, umflăturile indică stări de sănătate mai grave, adică boli ce necesită tratament sau chiar intervenţie chirurgicală. 

Iată mai multe motive din cauza cărora poţi avea şi tu deja cunoscuta problemă cu inelul înţepenit pe deget!

Retenţia de fluide. Umflarea degetelor de la mâini se întâmplă atunci când fluidele corporale se colectează în ţesuturi sau în articulaţii. O masă prea sărată ar putea fi vinovată de această problemă, ceea ce nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Alteori, însă, degetele şi mâinile umflate pot semnala o problemă de sănătate care are nevoie de tratament.

Sindromul de tunel carpian. Un nerv ciupit într-un loc din încheietura mâinii duce la degete greu de folosit şi umflate. De asemenea, sindromul de tunel carpian poate da şi durere, furnicături sau amorţeală. Efectuarea aceloraşi mişcări cu mâna în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, poate provoca sindromul tunelului carpian, boală tratabilă. 

Efortul fizic şi căldura. Inima, plămânii şi muşchii au nevoie de oxigen pentru a putea să faci efort fizic, deci mai mult sânge se deplasează spre acele locuri, astfel încât în zona mâinilor va rămâne mai puţin. Vasele de sânge mici reacţionează la această schimbare şi se extind, ceea ce duce la umflarea degetelor. Ceva similar se întâmplă şi în timpul sezonului cald. 

Guta. Guta poate afecta orice persoană, din cauza stilului de viaţă bazat pe un consum mare de carne şi de alcool. Provoacă dureri şi umflături extreme, de obicei la degetul mare, însă umflăturile pot ataca orice articulaţie, inclusiv ale degetelor. Boala apare atunci când prea mult acid uric din sânge formează cristale în articulaţie. 

Artrita. Poliartrita reumatoidă afectează mucoasa articulaţiilor şi provoacă umflături, durere şi rigiditate. Simptomele apar adesea mai întâi la nivelul articulaţiilor mâinilor, boala afectând de obicei ambele membre superioare. Artrita psoriazică poate ataca persoanele care suferă deja de psoriazis. De multe ori, această boală provoacă umflarea degetelor de la mâini, dar şi de la picioare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel