Data publicării:

De ce tac liderii PNL și USR după ”insurecție”. Silenzio stampa despre protestele din Washington

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp
În 7 ianuarie 2021, suporterii lui Trump intră prin violențe în clădirea Congresului SUA
În 7 ianuarie 2021, suporterii lui Trump intră prin violențe în clădirea Congresului SUA

Liderii Puterii de la București s-au ferit să facă declarații despre protestele violente care au avut loc în capitala SUA în 7 ianuarie. Mai mult, au evitat chiar să participe la evenimente care ar fi pus presa în poziția de a le adresa întrebări despre ”insurecție” (conferințe de presă, dezbateri tv).

În ceea ce privește analiștii, au existat diferențe (Pîrvulescu, Fota, Chifu-pe poziții virulent anti-Trump încă din 2016, Cristoiu și Dungaciu-mai nuanțați). În schimb, liderii politici au adoptat strategia tăcerii, cu una-două excepții.

Ovidiu Raețchi, marginal în PNL după ce a fost plasat pe liste într-o poziție neeligibilă, a abordat într-un editorial legătura dintre sfârșitul trumpismului și corectitudinea politică, temă având doar tangențial o legătură cu 7 ianuarie.

Ben Oni Ardelean, la Antena 3, a dezvoltat un scenariu potrivit căruia Trump ar fi fost lăsat din brațe de servicii, care ”l-au aruncat în brațele haosului”, speculând greșeala președintelui de a îndemna protestatarii să mărșăluiască spre Congres.

Citește și: Ce a sesizat Ben Oni Ardelean la protestele din SUA. Dacă vroiau, ajungeau în cinci minute

 

Dan Barna nu a postat nimic pe Facebook, Dacian Cioloș a plasat, la cald, un mesaj de susținere pentru ”prietenii noștri americani dedicați democrației și statului de drept”, comparând  incidentele de la Washington cu mineriadele. Restul-silenzio stampa.

Două explicații ar fi posibile.

În primul rând, teama de a nu supăra aliatul strategic, printr-o  gafă diplomatică, astfel că s-a mers pe principiul  cine nu vorbește, nu greșește. Mugur Ciuvică arată al doilea motiv: actuala Putere a câștigat capital politic în urma protestelor din Piața Victoriei. Ca urmare, este dificil să explice de ce protestatarii care încercau să intre în Guvern pe 10 august sunt buni, iar jandarmii sunt răi, în timp ce protestatarii care au intrat în Congres sunt răi, iar polițiștii care au împușcat patru oameni sunt buni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel