De ce supermarketurile nu mai vând file de Pangasius. Adevăratul motiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ana Vasilescu
WhatsApp
Peste gatit
Peste gatit
Ani de zile, fileul de Pangasius a fost găsit în toate supermarketurile. Acesta a încetat să mai fie comercializat, după ce au fost detectate cantităţi îngrijorătoare de Mercur. Însă, se pare că acesta nu este singurul motiv pentru care a fost retras de pe pieţe. 

Peştele Pangasius este originar din Vietnam şi este pescuit din râul Mekong. Datorită costurilor reduse, gustului şi faptului că nu are piele şi oase, acest peşte a fost foarte consumat. 

În urma analizelor efectuate de Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor, s-a descoperit că peştele Pangasius conţinea substanţe toxice din cauza poluării râurilor în care este crescut. 

Cu toate acestea, reprezentanţii Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor au declarat că, deși a fost detectat mercur în peştele pangasius analizat,  cantitățile înregistrate au respectat legislația europeană, deci nu a fost un motiv suficient pentru retragerea acestuia de pe piaţă. 

În plus, există alți pești cu o concentrație mai mare de mercur care se află încă pe piaţă.

 

Reclamațiile mai multor asociaţii ar putea fi cheia scăderii consumului

A fost lansată o petiţie prin intermediul platformei „Change.org", prin care se aduceau în discuţie „deficiențele din meniurile școlilor",  „slaba securitate alimentară a peștilor de origine străină, ca pangasius ". Organizaţiile au scos în evidenţă, de asemenea, impactul „teribil" asupra mediului generat de fermele unde este crescut acest pește.

Problemele nutriționale au favorizat faptul că unii distribuitori au exclus acești pești din cataloagele lor.

Așa cum a explicat Beatriz Robles, specialist în siguranța alimentelor, consumul de Pangasius pe continentul european afectează considerabil sustenabilitatea mediului, potrivit lainformation.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel