De ce sunt utile mandarinele și de ce este periculos să le consumi în cantități mari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
De ce sunt utile mandarinele și de ce este periculos să le consumi în cantități mari. Sursa - pixabay.com
De ce sunt utile mandarinele și de ce este periculos să le consumi în cantități mari. Sursa - pixabay.com
Suntem în anotimpul unuia dintre cele mai populare fructe de iarnă, pe care atât adulții, cât și copiii îl adoră. Este vorba despre mandarine.

Pe lângă gustul și aroma delicioase, mandarinele au o mulțime de proprietăți utile pentru sănătate și frumusețe. Mandarina suculentă și parfumată oferă corpului uman 80% din doza zilnică necesară de vitamina C. Ajută la întărirea oaselor, a sistemului cardiovascular și a imunității. Are un efect benefic asupra pielii. Și pentru a obține toate beneficiile sale, trebuie să mănânci aproximativ șapte fructe în timpul zilei.

Mandarinele sunt bogate în vitamina B, calciu, magneziu, zinc și potasiu. Ele stimulează creierul și îmbunătățesc memoria. Beta-criptoxantină carotenoidă din fructe poate reduce riscul de cancer pulmonar, iar sucul de mandarine este bun pentru persoanele cu hepatită C și cancer la ficat.

Ce se poate întâmpla dacă vei mânca, în fiecare zi, semințe de dovleac: află care sunt beneficiile și daunele lor

Atenție însă, dacă mănânci mai mult de șapte mandarine pe zi, nivelul zahărului din sânge poate crește, iar consumul excesiv de fructoză poate duce la creșterea în greutate.

 

Care sunt beneficiile mandarinelor cu moderație?

 

Întăresc oasele. Mandarinele conțin multe oligoelemente și minerale, dintre care unul este calciul. Se știe că întărește oasele și menține dinții sănătoși. In plus, citricele au o biodisponibilitate deosebit de buna, ceea ce înseamnă că organismul poate absorbi mai bine nutrienții conținuți în compoziția lor. Motivul pentru aceasta este acidul din fructe.

Îmbunătățesc sistemul imunitar. Vitamina C din mandarine, printre altele, este un mare ajutor în lupta împotriva răcelilor. În general, ajută la întărirea apărării organismului, dar chiar dacă boala nu a putut fi evitată, contribuie la o recuperare rapidă. Numărul ideal de fructe - trei până la patru mandarine pe zi - acesta acoperă deja o treime din necesarul zilnic de vitamina C.

Ce trebuie să mănânci ca să slăbești: top zece alimente care stimulează metabolismul

Ajută la pierderea greutății în exces. Se pare că mandarinele te pot ajuta să scapi de excesul de greutate. Și totul datorită unei substanțe numite nobiletin, conținută în citrice. Stimulează arderea grăsimilor. Singurul lucru de reținut este că cea mai mare concentrație a acestuia se observă direct sub coajă și în fibrele albe, pe care multe persoane le curăță și le aruncă adesea. Deci ar trebui consumate și ele.

Protejează ficatul. Apropo, nobiletina are o altă proprietate bună: această substanță previne și acumularea de grăsime în exces în ficat și, astfel, îl menține sănătos. Boala ficatului gras, care se poate dezvolta în principal din cauza consumului de cantități mari de zahăr și carbohidrați, este un declanșator pentru diferite boli precum cancerul, diabetul și osteoporoza.

Aceste cinci condimente previn mai multe boli. Nu le ignora și include-le în dieta ta

Ajut la combaterea anemiei. Vitamina C crește absorbția fierului găsit în alte alimente vegetale și promovează producția de globule roșii. De aceea se recomanda creșterea aportului pentru persoanele cu anemie. Și, așa cum am menționat mai sus, mandarinele sunt o sursă excelentă de acid ascorbic.

Întăresc sistemul cardiovascular. Mandarinele sunt bogate în potasiu, care acționează ca un diuretic natural, în timp ce flavonoidele precum hesperidina protejează pereții vaselor de sânge, iar pectina ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). Toate acestea împreună reduc riscul de boli cardiovasculare.

Îmbunătățesc digestia. Mandarinele sunt o sursă naturală de fibre găsite în carnea albă de sub piele și între lobuli. Această substanță stimulează peristaltismul intestinal și reduce absorbția grăsimilor și a substanțelor toxice. Acest lucru îmbunătățește digestia și previne constipația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel