De ce sunt unele persoane plictisitoare? Răspunsul este unul dureros | STUDIU
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 17 apr 2022, 20:36
WhatsApp
Cercetătorii explică de ce unii oameni sunt complet neinteresanţi şi nu au pic de farmec / Pxhere
Cercetătorii explică de ce unii oameni sunt complet neinteresanţi şi nu au pic de farmec / Pxhere
Deși probabil că mulți dintre noi facem tot posibilul să fim interesanți, peste tot pot fi găsite și persoane plictisitoare. Sigur ai întâlnit şi tu astfel de oameni care, oricât de mult s-ar strădui să ne capteze atenţia, dau greş... în stil mare. Vezi de ce se întâmplă asta în materialul următor.  

De câte ori nu ni s-a întâmplat să ducem mâna la gură şi să căscăm în timp ce interlocutorul nostru vorbea, şi nu pentru că am fi fost obosiţi! Motivul pentru care ne dăm ochii peste cap atunci când cineva ne povesteşte ceva este pentru că... DA, nu au pic de farmec! De ce sunt unii oameni plictisitori şi neinteresanţi? De ce îi percepem ca şi invizibili, ca oameni care nu au nimic de spus şi sunt de aproape de nedorit în preajma noastră pentru că... ne irosesc timpul? 

Ei bine, o nouă lucrare a investigat de ce sunt unele persoane plictisitoare și modul în care acest lucru afectează percepțiile noastre în legătură cu oamenii plictisitori. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au cooptat 500 de persoane din cinci studii diferite și le-au cerut să clasifice caracteristicile, hobby-urile și locurile de muncă cele mai plictisitoare. „Este un adevăr crunt: din păcate, unii oameni sunt percepuți ca fiind plictisitori”, a scris echipa condusă de Wijnand Van Tilburg, cercetător în psihologie la Universitatea din Essex. Studiul a fost publicat în Personality and Social Psychology Bulletin. „Am examinat trăsăturile stereotipe ale persoanelor plictisitoare, punându-i pe oamenii să le genereze și apoi să le evalueze[..] Aceste rezultate sugerează că a considerat plictisitor poate avea consecințe interpersonale substanțial negative”, a scris echipa.

Oamenii plictisitori nu au simţul umorului, nu au păreri şi se vaită tot timpul

În primele două studii, care au inclus un total de 463 de persoane recrutate prin MTurk, echipa le-a cerut participanților să scrie o listă de caracteristici plictisitoare și apoi să le clasifice. Voluntarii au clasificat analiza datelor, contabilitatea, asigurările, curățenia și serviciile bancare drept cele mai plictisitoare cinci locuri de muncă, în timp ce cele mai plictisitoare hobby-uri au fost dormitul, religia, privitul la televizor, observarea animalelor și matematica. Atunci când au fost întrebați despre caracteristicile pe care le-ar putea avea oamenii ca să fie considerați persoane plictisitoare, respondenții au nominalizat atribute precum lipsa intereselor, lipsa simțului umorului, lipsa de păreri și faptul că le place să se plângă.

Persoanele plictisitoare sunt tratate nedrept de către societate

„Cu cât trăsăturile de plictiseală stereotipă care descriu o persoană sunt mai tipice, cu atât este mai percepută persoana ca fiind plictisitoare”, scrie echipa. „În plus, și important pentru consecințele sociale ale unei astfel de percepții, plictiseala stereotipă a afectat percepțiile de amabilitate și competență”, au mai spus autorii studiului. Deși este distractiv să te gândești la cei mai plictisitori oameni imaginabili, cei care se văd pe ei înșiși în trăsăturile de mai sus s-ar putea de fapt să fie tratați incorect în anumite situații sociale.

În următoarele două studii pe care le-a întreprins echipa, când oamenilor li s-au prezentat descrieri ale unor oameni imaginari conform „caracteristicilor care determină persoane plictisitoare” găsite în primul studiu (inclusiv adjective precum „needucat” sau „are o voce monotonă”), plictisitorii au fost văzuți ca fiind lipsiți de empatie și competență și au fost evitați social. Și mai rău, în ultimul studiu, când au fost întrebați cât de mult ar trebui să fie compensați financiar pentru petrecerea timpului cu o persoană plictisitoare, participanții au nominalizat sume semnificative de bani față de situațiile în care și-ar fi petrecut timpul cu o persoană mai puțin plictisitoare.

O problemă de percepție

„Percepțiile se pot schimba, însă oamenii îi evită pe cei cu locuri de muncă și hobby-uri ‘plictisitoare’, în loc să-și facă timp să vorbească cu ei”, a spus Van Tilburg. „Persoanele plictisitoare nu au șansa de a dovedi că ceilalți greșesc și de a îndrepta aceste stereotipuri negative”, a adăugat cercetătorul. Acesta este un studiu relativ mic, iar majoritatea participanților au trăit în Statele Unite, așa că este probabil ca în întreaga lume diferite locuri de muncă, hobby-uri și caracteristici să fie clasificate drept plictisitoare. Dar acest studiu este unul dintre primele care investighează stereotipul „oamenilor plictisitori” în mai multe domenii, iar deținerea acestor informații este importantă pentru distrugerea acestor stereotipuri. De pildă, echipa se întreabă de ce persoanele plictisitoare au fost considerate și incompetente de către participanții la studiu, în ciuda faptului că aceste atribute nu au vreo legătură între ele, potrivit Science Alert. „Aș fi crezut că plictisitori pot fi contabilii!”, a spus Van Tilburg. „Adevărul este că oamenii precum bancherii și contabilii sunt foarte capabili și au putere în societate, poate că ar trebui să încercăm să nu-i supărăm și să-i stereotipăm ca fiind plictisitori!”, a încheiat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?