De ce sunt importante îmbrățișările și cum reușesc să ne facă să ne simțim mai bine
Îmbrățișarea este un gest care îi face pe mulți oameni fericiți. Află în articol de ce.
Vineri, 21 ianuarie a fost Ziua Mondială a Îmbrățișărilor, un gest care, potrivit psihologilor, are efecte benefice pentru oameni și îi face mult mai fericiți. Deși am fost oarecum forțați de pandemia COVID să renunțăm la apropiere și gesturi de tandrețe pe care înainte le făceam mai des, atingerea rămâne importantă pentru stabilitatea noastră emoțională.
„Sunt multe studii care arată cât de importantă e atingerea fizică pentru dezvoltarea cuiva. Dar e la fel de importantă şi pentru starea de bine a psihicului nostru.”, a explicat Claas-Hinrich Lammers, psihiatru, la PRO TV.
Și nu este vorba doar despre îmbrățișare, ci despre orice altfel de atingere care denotă grijă, înțelegere, susținere.
„Poate fi ceva simplu, ca o atingere pe mâna celuilalt, sau o mână aşezată pe umăr atunci când îţi iei “la revedere”. Noi, oamenii, dar şi subconştientul nostru, percepem aceste lucruri şi reacţionăm la ele.”, a mai spus Claas-Hinrich Lammers.
În această perioadă grea a pandemiei, în care suntem forțați să păstrăm distanța pentru a nu infecta cu coronavirus, putem recurge la ajutorul animalelor de companie. Îmbrățișarea unui câine sau a unei pisici ne poate face de multe ori să ne simțim mult mai bine.
Care este cheia fericirii? "Vin spre tine nave de război. Nu te lupți cu ele"
Ce trebuie să fac ca să fiu mai fericit? Mulți dintre noi își dau această întrebare adesea, dar psihologii susțin că este o întrebare greșită. Țelul nostru ar trebui să fie cu totul altul.
"În psihologie, se spune că nu trebuie să avem țelul ăsta, ci să ne bucurăm de fiecare pas. Dar ce ne încurcă? Apar gândurile cu un conținut negativ - s-ar putea să nu-mi iasă, mai bine nu încerc. (...) 80% din conținutul gândurilor noastre are conținut negativ. Creierul uman e setat astfel să vadă pericolul. În evoluția noastră, nu am fost ajutați de fericire, ci de detectarea pericolelor. Și asta știm să facem. Dar în societatea în care trăim, nu mai sunt pericolele de la începutul dezvoltării noastre.", a explicat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, în interviul "Doctor de bine", realizat de Andreea Groza și difuzat pe stirileprotv.ro. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News