De ce sunt câinii atât de loiali
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce sunt câinii atât de loiali? / Foto: Pixabay, de alatyren
De ce sunt câinii atât de loiali? / Foto: Pixabay, de alatyren
Află în articol de ce sunt câinii atât de loiali.

Oamenii de știință au descoperit mecanismul apariției prieteniei dintre oameni și câini și au observat că legătura dintre ei poate fi la fel de puternică ca și între o mamă și un copil, scrie bbc.com.

Când o mamă se uită în ochii copilului ei, în creierul acestuia este activat așa-numitul "hormon al iubirii" – oxitocina, ceea ce întărește atașamentul dintre ei. Legătura emoțională dintre părinți și copii este îmbunătățită de comunicare, joc și educație.

Studiile au arătat că atunci când stăpânul își mângâie animalul de companie și îl privește direct în ochi, oxitocina este produsă și în creier.

Când au început câinii să iubească atât de mult oamenii



O echipă de oameni de știință japonezi a descoperit că și "contactul vizual" dintre câini și stăpânii lor promovează o legătură strânsă între ei. Drept urmare, oamenii încep să simtă același atașament tandru față de animalul lor ca și față de un membru al familiei.

Spre deosebire de câini, lupii nu au arătat același răspuns, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science. Autorii sugerează astfel că acest mecanism a evoluat în cursul evoluției după ce oamenii au domesticit câinii.

"Câinii se înțeleg bine cu oamenii pentru că au învățat să formeze o legătură emoțională cu stăpânii lor", explică autorul principal, dr. Miho Nagasawa, de la Departamentul de Medicină Veterinară de la Universitatea Azabu din Japonia.

"În procesul de evoluție, oamenii au învățat și să formeze un atașament emoțional față de o altă specie – câinii", adaugă omul de știință.

Efectul uimitor al contactului vizual



Oamenii de știință au efectuat un experiment în timpul căruia au observat comportamentul câinilor și al proprietarilor lor într-o cameră timp de 30 de minute. După aceea, au împărțit câinii în două grupuri: cei care au făcut contact vizual lung cu stăpânii lor și cei care nu au menținut contactul vizual.

Câinii care s-au uitat în ochii stăpânilor pentru perioade lungi de timp au experimentat creșteri marcate ale nivelurilor de oxitocină, la fel ca și stăpânii lor.

Într-un alt studiu, câinii au primit o doză de oxitocină prin nas, după care au intrat într-o cameră în care se aflau proprietari lor, dar și străinii. Toți oamenii din cameră s-au comportat neutru. Oamenii de știință au descoperit că femelele și-au arătat afecțiunea nu tuturor, ci doar proprietarilor lor, iar asta a dus la creșterea nivelului de hormoni ai iubirii. Lipsa efectului asupra câinilor masculi poate fi explicată prin diferențele de funcție a oxitocinei între sexe.

Un ciclu continuu de comunicare între om și câine



Cercetătorii sugerează că aceste rezultate indică existența unui ciclu continuu de comunicare între om și câine, care este condus de oxitocină. Când un câine face contact vizual cu stăpânul său, oxitocină este eliberată în creier, ceea ce îi crește dorința de a se juca mai mult cu animalul său de companie. Aceasta, la rândul său, crește oxitocina în creierul animalului.

Când oamenii de știință au repetat primul experiment pe lup, nu au găsit nicio dovadă a unui astfel de ciclu de atașament. Acest lucru i-a ajutat să înțeleagă că lupii nu folosesc aceleași abilități de comunicare cu oamenii ca și câinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel