Data actualizării:
Data publicării:

De ce sunt câinii atât de loiali. Explicațiile care pot emoționa pe oricine

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Nu se poate nega faptul că una dintre trăsăturile definitorii ale câinelui este loialitatea. Această loialitate poate fi copleșitoare și a fost adesea menționată ca exemplu al lucrurilor pe care oamenii le pot învăța de la câini. Dar, lăsând la o parte lecțiile de viață, de unde provine loialitatea câinelui? Da, îl hrănești, te joci cu el și ai propria ta iubire profundă pentru el, dar acest lucru explică pe deplin profunzimea emoțiilor pe care le are față de tine?

Sunt câinii cu adevărat loiali?

Da, sunt cu adevărat loiali. Poveștile despre câini care așteaptă nesfârșit stăpânii, sau care sunt în extaz să-i întâlnească ani mai târziu, nu sunt inventate. Poți vedea dovada în propriul tău câine, care este încântat când te întorci acasă de la serviciu și te întâmpină ca și cum nu te-ar fi văzut de săptămâni. Dacă asta nu este o loialitate profundă, nu știm ce este.

Deci, ce face un câine să fie loial?

Există mai multe teorii despre proveniența loialității câinelui și de ce este atât de profundă. Aici explorăm câteva dintre acestea. 

2. Sursa foto... (caine-adorable_07446200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Explicația 1: le oferi hrană

Explicația cea mai simplă pentru loialitatea câinelui tău este că îi oferi hrană și adăpost. Câinele îți este recunoscător pentru ceea ce îi oferi și, prin urmare, îți este loial.

Există o bază științifică pentru acest lucru: câinii domestici sunt descendenți ai lupilor, pe care omul i-a luat în casă și i-a domesticit în schimbul adăpostului și hranei, pentru a acționa ca și câini de pază. Această relație reciprocă rămâne în genele câinelui, iar loialitatea lor este un produs al acesteia.

Desigur, acest lucru ar însemna că patrupezii loiali adoră pe oricine îi hrănește. Acest lucru este în mare măsură adevărat, deoarece câinii tind să se atașeze mai mult de membrul familiei care le oferă hrana. Dar nu este singura explicație.

Câinii sunt animale de haită

Câinii sunt și animale de haită și aspiră să aparțină uneia. Pentru câinele tău loial, familia ta este haita lor.

Loialitatea într-o haită este crucială. Pentru ca o haită să supraviețuiască în sălbăticie, membrii săi trebuie să lucreze împreună pentru a depăși pericolele. Încrederea, cooperarea și punerea intereselor haitei pe primul loc sunt toate parte naturală a supraviețuirii. Asta ar explica de ce câinii își pun adesea viața în pericol pentru a-și proteja stăpânii; instinctele lor le cer acest lucru.

3. Sursa foto... (happy-golden-retriever-caine_93363600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Explicația 2: câinii ar putea iubi

În 2005, ScienceDirect a realizat un experiment privind comportamentul canin, în care li s-au prezentat câinilor mirosul stăpânului, mirosul unui străin și mirosul de mâncare. S-au realizat scanări ale creierului câinelui în timp ce se apropia de fiecare miros. Studiul a presupus că, deoarece simțul mirosului este atât de important pentru câini, ar fi cea mai bună modalitate de a înțelege cum funcționează creierele canine.

Aveau dreptate. Nu numai că patrupezii reacționau mai puternic la mirosul stăpânului lor, dar partea creierului asociată cu plăcerea și emoțiile pozitive se aprindea când simțeau mirosul stăpânului lor. Câinele tău loial te recunoaște. Aceleași tipare, la oameni, ar fi de obicei asociate cu iubirea.

Într-un alt experiment, un câine a fost lăsat să asiste la cum un străin este nepoliticos cu stăpânul său. Când câinelui i s-a permis să interacționeze ulterior cu străinul și cu stăpânul, câinele l-a ignorat activ pe străin. Dacă asta nu este loialitate, nu știm ce este, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel