De ce SUA au distrus balonul chinezesc. Generalul Barbu: Au fost emoții. Dacă îl ratau, era o mare discuție / Riscurile cu astfel de obiecte zburătoare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cristian Barbu, general în rezervă, a vorbit despre condițiile în care Statele Unite ale Americii au luat decizia doborârii balonului care a apărut în nordul țării.

Săptămâna trecută, un balon suspect a apărut pe cerul Statelor Unite ale Americii și a stârnit panică în rândul locuitorilor din nord. Unii din aceștia au crezut în primă fază că poate fi vorba de un OZN. Ulterior, autoritățile americane au luat decizia doborârii balonului, iar China a recunoscut că acesta îi aparține.

Ca urmare a incidentului, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA și-a amânat vizita pe care o avea programată la Beijing.

Generalul în rezervă Cristian Barbu a fost invitat la Interviurile DC News, unde a explicat de ce Statele Unite ale Americii au luat cea mai bună decizie atunci când au decis să doboare balonul:

„La balonul acela, la 20.000 de metri, s-au cam chinuit să-l dea jos. Au fost emoții, pentru că dacă-l ratau, era o mare discuție. Acolo au fost mai multe simulări ca să nu se rateze. Dacă balonul se rata la prima lovitură, era o discuție grozavă. Toată lumea ar fi zis că nu au fost în stare să dea jos un balon. Nu se poate să tragi asupra balonului și să nu se vadă“, a spus generalul Cristian Barbu.

„Eu m-am gândit că poate exista un dispozitiv de capturare a balonului“, a replicat Val Vâlcu.

„Ca să poți să aduci un astfel de balon pe sol îți trebuie un dispozitiv extrem de complicat. Trebuie să încarci nacela atât de mult încât să înceapă să coboare. Asta ar fi însemnat ca cineva să lucreze pe balon“, a spus Cristian Barbu.

CITEȘTE ȘI     -    Un nou balon "spion", observat în Columbia

Riscurile „capturării în aer“ a unui astfel de balon

„Și dacă l-ar fi agățat cu o ancoră?“, a insistat Val Vâlcu.

„Nu se putea. Destabiliza aeronava. Acolo este o forță destul de mare. Și așa, un balon mic, dacă încercăm să-l tragem cu mâna vom vedea că are o rezistență. Dacă ne gândim la agățarea balonului cred că s-au temut și oricine s-ar fi temut ca nu cumva acolo să existe și o încărcătură explozivă. Niciodată nu poți să știi ce e acolo.“, a completat Cristian Barbu.

„Ceva de autodistrugere să nu vezi mecanismele și aparatele“, a adăugat Val Vâlcu.

„Aceea este o altă opțiune a constructorului și cred că toată lumea o practică. Dacă e ceva secret ce nu vreau să pice în mâna adversarului, fac un mic dispozitiv care distruge partea cea mai delicată. În cazul balonului a fost ideea că ar fi putut să aibă și o încărcătură explozivă, pentru a produce o daună. Cred că s-a luat soluția cea mai bună“, a mai spus generalul.

„Balonul a operat la o temperatură de -65 - -70 de grade Celsius. La sol erau +15 grade Celsius. Sunt sute de oameni în procesul de realizare al unui astfel de balon“, a conchis generalul Cristian Barbu.

CITEȘTE ȘI     -    Forțele Aeriene au detectat un balon suspect pe cerul României. Două aeronave MiG-21 LanceR au fost trimise către țintă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel