Data actualizării:
Data publicării:

De ce sforăie câinele. Când trebuie să te îngrijorezi

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ashendigital
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ashendigital
Dormi alături de prietenul tău blănos și, deodată, auzi sforăituri. Poate ți se pare adorabil sau, din contră, sforăitul te ține treaz noaptea. Oricum ar fi, în unele cazuri, sforăitul poate indica o problemă medicală. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre motivele pentru care câinele tău sforăie.    

De ce sforăie câinii

Sforăitul este un sunet generat în timpul somnului prin vibrația țesuturilor moi din căile respiratorii superioare. Acesta apare atunci când pasajele din căile respiratorii superioare, care includ nasul, partea din spate a gurii sau gâtul, vibrează audibil în timpul respirației. Vibrațiile și, implicit, sforăitul apar cel mai probabil atunci când țesuturile căilor respiratorii superioare sunt relaxate în timpul somnului.

Sforăitul la câini poate fi normal, mai ales dacă este ușor. Totuși, în unele cazuri, acesta poate indica o problemă medicală, mai ales dacă sforăitul este excesiv. Există mai multe motive care pot determina un câine să sforăie în timpul somnului, însă mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai frecvente cauze.

Structura căilor respiratorii

Rasele de câini brahicefalice, precum Mops, Bulldog, Terrier de Boston, Pechinez și Boxer, sunt adesea predispuse la sforăit. Termenul „brahicefalic” provine din două cuvinte: „brachy”, care înseamnă scurtat, și „cephalic”, care înseamnă cap. Astfel, oasele craniului câinilor brahicefalici sunt scurtate, dând feței și nasului un aspect turtit. Din cauza pasajelor nazale scurtate, acești câini dezvoltă adesea probleme respiratorii, inclusiv sforăitul.

Excesul de greutate sau obezitatea

Câinii supraponderali au o tendință mai mare de a sforăi din cauza depunerii de grăsime în țesuturile din jurul căilor respiratorii superioare. Acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care ar trebui să preveniți creșterea în greutate a câinelui dumneavoastră.

Poziția de somn

Câinii pot dormi în cele mai incredibile poziții datorită flexibilității lor, iar uneori aceste poziții incomode pot cauza sforăituri. În acest caz, sunetul ar trebui să fie de scurtă durată și să se oprească atunci când câinele își schimbă poziția.

Probleme respiratorii

Afecțiunile respiratorii, inclusiv infecțiile bacteriene sau fungice și astmul, pot provoca adesea sforăituri. Alte simptome ale infecțiilor respiratorii includ secreții din ochi și nas, strănut, tuse, scăderea activității și a apetitului.

Prezența corpurilor străine

Corpurile străine în partea din spate a gurii sau în nas pot declanșa sforăituri, precum și tuse și agitație.

Probleme dentare

Problemele dentare, cum ar fi boala parodontală, un dinte cu abces sau orice creștere sau masă în cavitatea bucală sau sinusuri, pot fi cauza principală a sforăitului.

Pe lângă cele de mai sus, alte cauze posibile includ alergiile, polipii sau masele, inflamațiile și/sau traumatismele.

2. Sursa foto... (caine-dog-sleeping-bed_38598600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Ce trebuie să faci dacă patrupedul tău sforăie

Deși sforăitul poate fi normal pentru câinele tău, este important să știi când să îți faci griji. Dacă observi că începe brusc să sforăie, că sforăitul devine mai puternic sau că manifestă și alte simptome, precum strănut, tuse, modificări ale apetitului sau comportamentului, ar trebui să contactezi medicul veterinar. Dacă observi vreodată că respiră șuierător sau are dificultăți de respirație, contactează imediat medicul veterinar.

Tratamentul sforăitului la câini

Sforăitul ușor și ocazional nu necesită de obicei tratament, dar este bine să informezi medicul veterinar pentru a fi sigur. Dacă sforăitul câinelui tău îngrijorează, medicul veterinar ar putea recomanda un examen al căilor respiratorii superioare sub sedare pentru a verifica țesuturile din acea zonă. De asemenea, medicul poate examina dinții și cavitatea bucală. Alte diagnostice pot include radiografii și teste de laborator.

Opțiunile de tratament vor depinde de cauza sforăitului câinelui tău. Dacă acesta are sindrom brahicefalic, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru corectarea problemei. Un corp străin ar putea necesita o rinoscopie, esofagoscopie sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia. Infecțiile respiratorii sunt de obicei tratate cu medicamente și îngrijire de susținere. Problemele dentare pot necesita o curățare profesională și o intervenție chirurgicală, potrivit Thesprucepets.com

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel