Data publicării:

De ce se teme Turcia pentru securitatea naţională, dacă Finlanda şi Suedia intră în NATO

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Muharrem Aydın, de la Pexels
Fotografie creată de Muharrem Aydın, de la Pexels
Turcia a dezvăluit de ce se teme pentru siguranţa naţională, după ce Finlanda a anunţat că vrea să adere la NATO, iar Suedia e aşteptată să facă acelaşi lucru. 

Consilierul președintelui Turciei, Tayyip Erdogan, afirmă că țara sa „nu închide ușa” aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Ibrahim Kalin , consilierul lui Tayyip Erdogan, a spus că țara sa nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO.

El a declarat că acestea ridică problema „ca o chestiune de securitate națională” pentru Turcia, din cauza prezenței „multor organizații teroriste” în țările nordice.

Vorbind pentru Reuters, Kalin a indicat Stockholm ca fiind o zonă cu probleme deosebite.

Suedia și Finlanda participă sâmbătă la Berlin la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO.

Deși nu sunt membre ale alianței, se așteaptă ca Suedia și Finlanda să solicite statutul de membru ca răspuns la invazia Ucrainei și, prin urmare, au fost invitate să participe la reuniune.

Aderarea ar pune capăt unor decenii de neutralitate ale Suediei și Finlandei, care datează din timpul Războiului Rece, scrie Mediafax.

Vladimir Putin, sunat de preşedintele Finlandei. Kremlinul nu e de acord cu aderarea Finlandei la NATO

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat pe Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, pentru a discuta despre intenţia Finlandei de aderare la NATO. 

Conversaţia a fost directă şi la obiect şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă, a declarat şeful statului finlandez într-un comunicat al preşedinţiei.

Ţara nordică doreşte să se ocupe de probleme practice legate de faptul că este o ţară vecină a Rusiei într-un mod adecvat şi profesionist, a dat asigurări Helsinki.

Preşedintele şi premierul Finlandei, Sanna Marin, au anunţat joi că se vor alătura fără întârziere alianţei militare conduse de SUA, un anunţ al candidaturii fiind aşteptat duminică, scrie Agerpres.

Se aşteaptă ca şi Suedia să îşi anunţe cererea de aderare la NATO în zilele următoare.

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o greşeală, a declarat sâmbătă preşedintele rus, Vladimir Putin, în conversaţia telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a subliniat că "încetarea politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, deoarece nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei", se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel